Thursday, May 28, 2009

...Happy Holidays...

Assalamualaikum semua....bestnya cuti sekolah....2 minggu pulak tu...target cuti kali ni ialah...

1)siapkan kerja sekolah yang cikgu kasi
2)kemas kini nota
3)kemas bilik
4)buat apa yang dirasakan perlu

ok..tu jer...ni nak cite ni..saja nak kongsi..

tadi cikgu sejarah masuk dalam kelas syafi...lepas tu cikgu cakap laa cikgu frust pasal kelas kitorang sorang pun tak boleh "a"..lepas tu cikgu bagi skima jawapan dan cikgu suruh check semula la kan...pastu....yipi!!syukur...suka sangat pasal sebenarnya syafi boleh "A"...bukan "B".....pastu syafi cakap kat cikgu...cikgu pon senyum aja...tak henti-henti..pastu cikgu ucap tahniah dan cikgu bagi hadiah iaitu....Rm 10...baik betul cikgu...

satu yang syafi dapat fikir daripada peristiwa ini ialah betapa bahagia cikgu bila anak muridnya berjaya...sanggup bagi hadiah demi menaikkan semangat pelajar lain...bila teringat je muka cikgu tadi..rasa sedih jugak laa pasal masa periksa yang sebelum tu syafi tak boleh bagi a kat cikgu...sebab tu syafi berazam pas ni kena selalu...selalu..selalu dapat A sejarah...sayang cikgu...terima kasih cikgu!!

Wednesday, May 27, 2009

...Syafi Sayang Piqah...

salam pikah n diha...ada apa pada nama...?..sori laa teman-teman kalau sya asyik tukar - tukar nama....kadangkala lepas boring guna nama tu....guna nama lain pulak...

nak buat macam mana wahai princess pikah....nama sya ada dua perkataan...pikah pun dua perkataan gak tapi yang sya punya lebih unik (jangan marah pikah...syafi gurau je..!!)...dan boleh dikerat-kerat dan dicampur lepas tu darab dan bahagi...

jangan jeles yer....hehe...miss you...tak best laa nanti 2 minggu cuti sekolah Syafi tak leh jumpa dengan Pikah....pastikan awak selalu ingat kat Syafi yer!!..(nada:Ugutan..)...haha...


RUANG RINDU - LETTO

Di daun yang ikut mengalir lembut
Terbawa sungai ke ujung mata
Dan aku mulai takut terbawa cinta
Menghirup rindu yang sesakkan dada


Jalanku hampa dan kusentuh dia
Terasa hangat oh didalam hati
Kupegang erat dan kuhalangi waktu
Tak urung jua kulihatnya pergi


Tak pernah kuragu dan slalu kuingat
Kerlingan matamu dan sentuhan hangat
Ku saat itu takut mencari makna
Tumbuhkan rasa yg sesakkan dada

Chorus 2x:
Kau datang dan pergi oh begitu saja
Semua kutrima apa adanya
Mata terpejam dan hati menggumam
Di ruang rindu kita bertemu

Bertemu....


Sekian saja warkah Diraja buat Pikah...sampai ketemu besok yer...

Baiti Jannati..!!! Rumahku Syurgaku..!!!

salam semua..terutama kepada kawanku yang tercomel...pikah n diha...macam mana dengan keputusan exam?ok ke?...hehehe...ok...sekarang ni sya nak letak gambar my luvly house...untuk pikah...terimalah...ngeh..ngeh..ngeh...(^_^)


RUMAHKU SYURGAKU-AURA


Anak-anak itu bersih
Ibarat kain putih
Didiklah kami mengenal Allah
Tuhan yang maha Esa
Anak-anak itu bersih
Ibarat kain putih
Bimbinglah kami mengenal syurga
Dosa dan pahala

Rumahku syurgaku
Pohon tempatku berteduh
Berkat naungan kasih sayangmu
Ayah juga ibu

Sejuk hati ibu
Tenang jiwa ayah
Mendengar suara-suara anak soleh-solehah
Disini tempat lahirku
Asal-usulku sejak dari kecil

Disini ku di besarkan sehingga dewasa
Mengenal segala
Ku dibelai dan ku di manja
Dengan limpahan rasa cinta

Walau pahit, susah dan payah
Ibu dan ayah
Pengorbanan tak terhingga
Membina istana indah

Kami rasa bangga
Dengan jasa bakti kau curahkan
Kami berdoa
Agar bahagia kekal selamanya
Anak-anak itu bersih

Ibarat kain putih
Didiklah kami mengenal Allah
Tuhan yang maha Esa
Hiasilah isi rumahmu
Dengan solat dan ilmu
Baca muqaddam dan al quran
Cerita cerita teladan

Rumahku syurgaku
Pohon tempatku berteduh
Berkat naungan kasih sayangmu

Ayah juga ibu
Sejuk hati ibu
Tenang jiwa ayah
Mendengar suara suara
Anak soleh solehah

Rumahku oh syurgaku
Selamat dunia dan akhirat
Rumahku syurgaku...



p/s: Sori yer..tak dapat upload gambar pulak...Mr.Google a.k.a. Uncle Google pulak jadi baik yang teramat sampai lambat betul nak upload satu-satu gambar tu...tak pe lah...insyaAllah sya cuba esok pula yer....salam...sori pikah...hehe

Tuesday, May 26, 2009

(puisi) Aku Ingin Sekali

Aku ingin sekali pergi
Pergi ke zaman dahulu
Ketika teknologi masih
Belum canggih dan meluas

Aku ingin sekali hidup
Hidup tatkala pembangunan
Masih belum meluas
Pemanasan global belum terjadi

Aku ingin sekali berjalan
Berjalan ke merata dunia
Menghirup udara segar
Bergurau – senda di tepi sungai
Yang jernih dan belum tercemar

Aku ingin sekali alam
Alam masih bisa tersenyum
Biarpun telah banyak disakiti
Berterusan menghijau menghibur hati

Aku ingin sekali impian
Impianku masih boleh tercapai
Impianku untuk kembali
Merasa kedinginan malam

Aku ingin sekali percaya
Percaya alam akan terus menghijau
Bintang akan terus bersinar
Bulan akan terus bercahaya

(puisi) Indahnya Kenangan Kita

Indahnya kenangan kita
Ketika kita masih kecil
Ukhwah persahabatan begitu erat
Riang sekali melihat bintang bersinar

Tatkala malam muncul
Kita setia melihat bulan bintang
Bersama mencorak cita-cita
Berkejaran dibawah sinar purnama

Terasa sekali ingin kembali
Bercanda bersama-sama
Bermandi-manda disungai
Berlari bersama-sama

Hingga kini kenangan itu
masih tetap utuh
tidak akan pernah berganjak dari hati ini
akan ku kenang hingga akhir waktu

Monday, May 25, 2009

Learning Is Fun...!!!

masa' al-khoir.....good evening....i just want to know what's the meaning of "learning is fun'....maybe the people out there just speak and say this word everyday in their life as the magic word...but didn't know what's the truly meaning of it...learning?what's the meaning of learning?study or what?.....why learning is fun...?for me learning is fun when i learn about english language and arabic language or about computer.....why?..because it's my hobby...i'm very interesting about new thing in my life....when i want something..i will get it until i get what i want like 5a or another....maybe it sound hard but to me , i can do it and i will believe with my principe"Man Jadda Wa Jada"-whoever work hard...they will get the sucsess...-
that's why i'm always write in my blog using english language...just to improve my language...i hope that i will always believe that "LEARNING IS FUN"..(^_^)...THANK YOU...

Sunday, May 24, 2009

Merdeka daripada Peperiksaan...!!

Salam Sayang kawan-kawan!!....aduh...lambat betul nak tunggu hari khamis ni...lepas tu boleh la cuti 2 minggu...pergi jalan-jalan ke?...balik kampung ke?...tak pun siapkan kerja sekolah..yippi!!!Payah betul periksa BI dan GEO tadi...alamak!!esok pulak periksa Math dan Sn...Rasa macam tak skor je...ish..ish...tak pa..tak pa..yang penting relax...lepas ni nak studi Sn...saja nak buat-buat rajin...hehe..yang penting kena tewaskan orang yang telah tewaskan sya masa OT1...siap laa _ _ _ _ _ _ ...heehe...Kali ni biar Sya Izz pulak yang tewaskan _ _ _ _ _ _ ...ok..tu jer yang sya nak cakap...merapu ke mengarut ni?...boleh belaka...!!!(^_^)


Setenang air didasar lautan pantai...


Indahkan Ciptaan-Nya...


Saturday, May 23, 2009

tentang bulan...

salam buat teman-teman...teringat pulak dekat kawan-kawan lama bila tengok cerita tentang bulan ni...sangat indah persahabatan itu...walaupun ada yang terasa hati namun akhirnya mereka tetap berkawan...rindunya masa tu....saya persembahkan lagu ini kepada teman-teman saya yang pernah menjadi yang terindah didalam hidup sya....



Kau kawan sahabat dan teman

Ketika mula bertemu
Terasa bagai telah lama bersua
Kau sambut hulur tanganku
Bertegur sapa penuh mesra

Masa terus berlalu
Dan kita tetap seiringan berjalan
Menempuh onak liku
Lalui semua suka dan duka bersama

Biarlah apapun rahsia
Dan kelemahanmu tetap engkau temanku

Riangnya saat kita ketawa
Asyik senda dan bercerita
Walau sesekali pandangan kita berbeza
Andainya tetap serupa

Adakalanya kita juga saling terluka
Namun di akhirnya kita tetap bersama

Dan kini dipisahkan dua benua
Saling mengejar cita
Tak pernah kulupakan
Detik yang indah bersamamu temanku

Huuuu....aaaaa.....

(ulang dari mula)

Kupasti suatu masa
Engkau dan aku kan bertemu semula
Kembali menjalinkan detik nan indah
Untuk kenangan bersama













Thursday, May 21, 2009

Camerons highland...

salam to my readers....today i want to story about cameron highlands,the place that gave me a lot of sweet memories...i went there at mei o8..last year with my uncle's family...


WE!!Nice Pose..!!




Nice scenery



Ladang Teh Boh


Way to Ladang Teh Boh....Small and scary..haha...


My cousin...Amir Ikhwan



My cousin...Hazwan,Bilah,Amir Ikhwan and my sister,Syahira




We!!


I luv u...fresh air!!!



My cousin..Amir Izat


My auntie family...


I believe i can't fly..haha...



weeii...weeitt!!!


Bravo...!!


Teh Boh factory...


Abah Long..mama long and Abe Wan


we found it at Pasar Malam Brinchang....hehe


Subhanallah...so beautiful...



that's all for today...see again!!!


Wednesday, May 20, 2009

Exam Mid-Year...

assalamualaikum and hallo....i felt so scary with the mid-year exam...today...form 2 student will answer the paper of pendidikan islam and bahasa arab...it's a little difficult to me but not difficult as oti 1 exam...hehe...trully i said...Bahasa Arab is more easier little bit from pendidikan islam...i think pendidikan islam more difficult because i do not have so much time to prepare all the important note...and i could not remember some important headline...why this happen?...because i'm too much thinking about BA...and i'm also lazy to read the note book.....hehe...never mind...i just hope that i can get A for PI and B for BA....why?...because my BA result last oti 1 exam was very terrible...

p/s:Get ready for the exam BM and SEJARAH tomorrow..."Man Jadda Wa Jada''..(seiapa yang berusaha maka dia akan berjaya)...amin...

Sunday, May 17, 2009

....SElAmAT HaRi GuRU...

Hari ni sekolah sya izz ada buat sambutan hari guru..bestnya!!...macam-macam ada...sukaneka...tapi yang pastinya semua untuk guru...!!kita jadi penonton..!!tapi sori laa pasal tak leh nak upload gambar...hehe...

nak remind balik laa kenangan terindah @ terpahit masa sekolah rendah dan sekolah menengah..

Tadika_3 tahun-5 tahun...

*rasanya tak ingat kot....tapi ada satu dua yang ingat..tapi..tak nak cerita laa...biarlah ada kat dalam hati je...ehehe....

Darjah 1(6 tahun)..SKKB..2001..(sekolah papa)

*Kena marah dengan cikgu perempuan laa tapi tak ingat nama...memang nak nangis je rasa...cikgu tu punyala garang..sampai sekarang sya masih terbayang-bayang tapi tak ingat rupa laa...

Darjah 1(7 tahun)...SKKB II..2002(sekolah mama)

*Semua cikgu baik-baik..best sangat..kelas 1.1..

Darjah 2(8 tahun)..SKKB II..2003

*Cikgu ganti BM...Nama dia cikgu Roslinda..tapi selalu je panggil cikgu Rosalinda..hehe..Cikgu tu baik sangat..ingat lagi..masa tu cikgu tanya nak makan apa nanti jamuan...lepas tu sya cakap nak makan bubur kacang hitam(favourite tu!!)..tapi cikgu akhirnya nak buat nasi minyak...tapi yang buat sya sayang sangat kat cikgu...esok tu..cikgu bawak bubur kacang hitam seperiuk...Cikgu cakap kat mama(my mom is a teacher)...dia buat untuk sya...best nya...tapi makan sikit je ...sekarang ni tak tau cikgu kat mana...dah lama terpisah and tak jumpa lagi dah...miss that time...

Darjah 3(9 tahun)..SKKB II..2004

*Ustazah Rosmina...best laa pasal ustazah ajar PAI...Selalu gak ustazah bercerita...

Darjah 4(10 tahun..SKKB II..2005

*Cikgu Wan Zulkifli...Cikgu SN...sebab cikgu tu ngajar Sn laa sya minat sgt kat Sn...cikgu tu sempoi jer...suka berlawak tapi tegas...entah..pokok kata suka laa berbual ngn dia...

Darjah 5(11 tahun)..SKKB 11..2006

*Cikgu Zurina...Cikgu BM...Mula-mula kan takut sangat pasal cikgu Zu garang..tapi lama-lama..best sangat..yang paling ingat..time nak raya tu..cikgu surh semua budak berdiri dan cikgu suruh cakap maksud peribahasa yang cikgu soal...kalu tak boleh jawab naik atas kerusi..pastu atas meja..pastu turun laa pasal automatik kalah..haha..sya kena kat meja je..kira teror laa..4-5 org rasanya...pastu..cikgu bagi 1 ringgit sorang kat budak yang kalah tu...kat budak yang tak sempat kalah cikgu bagi 2 ringgit..best!!!

Darjah 6(12 tahun)..SKKB II..2007

*Tahun ni laa yang paling best sepanjang kat SKKB II...tak dapat nak cerita pasal cerita nya terlalu banyak untuk dikongsi...yang penting..cikgu dina..teacher hazliza..cikgu rohani dan cikgu wan zul is the best teacher in the world!!

Tingkatan 1(13 tahun)..SMKANI..2008

*Cikgu Faridah..suka belajar dengan dia pasal sempoi je..best pulak tu..cikgu lain pun best gak...suka laa...

Tingkatan 2(14 tahun)..SMKANI..2009

*Setakat ni..of course Sir Halim...sempoi sangat...sebab tu laa sya minat sgt dengan BI..best..belajar pon tak stress...Sir cakap..buat apa belajar serius-serius..sempoi je!!

Ha..tu jer laa kenangan dengan cikgu...cikgu tetap yang terbaik...harap tak merepek hari ni..hehe..

"SELAMAT HARI GURU'

CeRITeRa SmKa NuRuL ITtIFAq

cErItEra hARi ni aDaLaH PaSaL sEkOlAH SyA IZz YaNG thE bESt iN thE WoRLd....SeBeLuM Tu..JoM KiTa tEnGoK tHe gReAt piCtURe DuLu...SmKaNi TerlEtAK KaT BeSuT,tErEnGgAnU...ANtArA SeKoLAH CeMERlANg DaLAM KalAnGaN SmkA anD NeGeRi tErEnGgANu...



Pagar utama


halaman sekolah
main bola jarin@bola tampar@badminton

aspura smkani


Blok pejabat,form 3,5,perpustakaan,bilik guru,bilik APD...atau..blok utama

Cendawan...hehe


kat pondok utama..

dataran perhimpunan kami setiap hari ahad

Ni diambil dari bangunan atas sekali,tingkat 3...



Musolla kami...tempat beribadah...



Ni dekat depan blok form 1,2,4...taman ni kiut sangat...




Ni nama dia pagar depan...


Ni kat kolam ikan dekat dengan dataran perhimpunan...




Abang Ketua pengawas@ketua pelajar 2008...Umar Izudin b Md Ramli

Kakak penolong ketua pengawas@ketua pelajar perempuan 2008...Nurul Eezzah bt Awang




"sEMuA A MatlamAt kAmi"...."sAyAnG sMkanI SeLaMaNyA!!"

memori maulidur rasul 1430 h....SMKANI

Assalamualaikum semua....hari ni sya izz nak letak gambar perarakan sekolah sya izz sempena maulidur rasul 1430 h/2009...jom kita tengok...(^_^)



Kelas 2 IBNU SINA....


THE BOYZ OF 2 IBNU RUSHD...MY CLASS



KELAS 2 IBNU KHALDUN


BOYZ OF 2 IBNU RUSHD....RAZI(BLUE)...SYAFIQ(BROWN)...ZARIFF(WHITE SILVER)...



2 IBNU SINA



ok...tu jer gambar...ada banyak lagi sebenarnya tapi biarlah...malas nak letak banyak-banyak...salam persahabatan!!!

Selamat Hari Ibu...

Salam semuanya....apa khabar hari ni....ermm..i just want to say selamat hari ibu kepada my mom and all mother diluar sana...mungkin selama ni sya banyak menyakiti hati ibu sya sebab mungkin selama nie saya tidak mendengar kata...hhuhhu...almaklumlah remaja macam sya ni banyak memberontak..orang suruh itu..tak nak buat...orang suruh ini lagilah laa tak nak buat...alasannya...malas....tak patut betul buat cam tu...mulai hari ni kita mesti dengar cakap mama kita sebab dia adalah MAMA kita....


I LUV YOU,MUM!!

Lagu untuk anda semua....MY MOTHER....


Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That?s right no other
My mother

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I say why close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Calm your head
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother


Pengawas PSS - Hias Sekolah

salam ceria semuanya sempena hari ibu nie...pagi tadi start pukul 8.30 pg sampai kul 3.00 ptg...sya duduk kat sekolah...pasal apa..sebab kena hias sekolah kerana sya ni pengawas pss....sebab apa kena hias sekolah??...sebab nanti hari selasa nie ada orang nak datang melawat...sebab SMKANI nie calon sekolah Cluster/Kluster Cemerlang....Best tau dapat hias sekolah...and untuk pengetahuan PKAH..DIHA...THIRAH...kekgi kalu awak semua lalu nak gi kat pustaka dan awak nampak bata-bata yang memagari pokok kaktus kat bawah papan kenyataan PSS tu berubah warna...saya dan Hanie la yang cat tau...hehe...walaupun letih tapi best sangat...sebab dapat berbakti untuk sekolah ku terchenta....ewahh....


ok...sekian saje ceritaku...

salam ukhwah...salam persaudaraan..salam persahabatan...afwan semuanya...


Hanah and Sya Izz

assalamualaikum...i hope that all of you fine and happy today...i'm really miss my old best friend,Baby Doll or her true name is Farhanah Marzuki...it have been long time i'm not seen her....Hanah..I'm really miss you especially your cute smile and your sweet face...I will always remember all of your variety attitude during we were in year 6 .... two years we separated...but i 'm always miss you with my sincere heart...with my truly love i want to sing you a song..' Teman Sejati'....


Selama ini
Kumencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini
PadaMu Illahi
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni
Kasih Illahi
KepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kita

Kepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...

KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan
Telah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kita





كاون باءيق سلاماڽ

فرهانه مرزوقي دان شا از

كنڠن كيت تيدق موڠكين اكن كو لوڤاكن كران اي اداله ميموري يڠ ترينداه دان ترمانيس...اكن كو ايڠتي هيڠڬ اخير وقتو



Saturday, May 16, 2009

(Cerpen) Kita kawan selamanya...!!


-HAK CIPTA TERPELIHARA-
-CERPEN PERTAMA-
-SYA IZZ-




“Safiyya…oo..Safiyya…bangun cepat dah lewat ni…”jerit Syafiq dengan agak kuat tapi lembut…...”alaa…ape laa abang ni..eyya nak tidur pun tak boleh…hari ni bukan sekolah pun…eyya nak mimpi indah pun tak sempat”jawab eyya dalam mamai…

“ooo…mimpi indah yer..safiyya tak ingat ke yang hari ni safiyya kena masuk asrama kat sekolah baru??”kedengaran Syafiq menjawab..

..hah??alamak,habislaa..eyya lupa lak…kenapa abang tak cakap awal-awal…ish…jahat tau…“aikk salah kan abang pulak..yang eyya tidur sampai tak ingat dunia tu sape suruh…padan muka…”syafiq tertawa melihat telatah adik tunggal perempuan kesayangannya itu…

“Safiyya Husna….. Syafiq Hisyam …dah la tu asyik gaduh je dari tadi..cuba laa tengok abang Syahir tu…tak pernah gaduh cam kamu berdua ni…Eyya pergi mandi cepat lepas tu sarapan dan syafiq pergi kemaskan bilik kamu yang macam sarang beruang poala tu..”ish..macam-macam laa anak-anak aku ni…harapkan umur je belasan tahun tapi perangai macam budak sekolah tadika..”gumam Puan Humaira dalam hati..

Setelah bersiap Eyya dan Syafiq turun ke ruang makan untuk sarapan…dilihatnya Puan Humaira tengah menghidangkan sarapan manakala ayahnya,Encik Syamir sedang berbual dengan abang sulungnya yang handsome lagi bergaya,Syahir Hakim…

-----------------------------------------

Abah!!cepat laa…dah lewat nie..Eyya dah tak sabar ni nak pergi daftar asrama…”ya…kejap la puteri ku sayang…abah tahu laa Eyya dah tak sabar..jangan laa jerit-jerit macam tu ..tak manis tau…”nasihat Encik Syamir… opps
..sori..Eyya lupa laa…abah maafkan Eyya tak??...”Tanya Eyya

Mestilaa abah maafkan Eyya sebab Eyya anak abah tapi Eyya janji tau jangan jerit-jerit cam tu lagi yer…

“ Ok ..abah..Eyya janji dengan abah sebab Eyya sayang sangat kat abah sebab abah laa satu-satunya abah Eyya yang paling baik dan penyayang macam Eyya kan??”jawab Eyya..

“Ha’aa..betul laa tu..”sampuk Puan Humaira…

Ok..apa-apa pun Eyya sayang kat abah dan ummi…juga kat abang Syahir dan abang Syafiq….

----------------------------------------

“Wah…cantik gak bilik ni kan ummi..”tanya Eyya usai melangkah masuk ke dalam bilik asrama SMKA Nurul Ittifaq…

Perhatian kepada semua pelawat dan ibu bapa pelajar…masa untuk melawat telah tamat…Para pelajar yang baru mendaftar sila bergerak ke dewan makan sekarang untuk diadakan perjumpaan ringkas..sekian..terima kasih…


“ingat Eyya belajar baik-baik kat sini..kalau ada apa-apa Eyya bagitau kat ummi yer”pesan Puan Humaira dengan sayu..

“umi dan abah jangan risau…Syafiq ada kat sini untuk jaga Eyya…Ummi dah lupa kat Syafiq ke…sedihnya…”suara Syafiq jelas kedengaran

“alaa…maaf laa Syafiq…ummi betul tak ingat…maaf yer…nanti ummi belikan gameboy baru untuk Syafiq yer..jangan marah yer sayang..”pujuk Puan Humaira dengan suara yang sayu walaupun hatinya tergeletek dengan sikap anak lelakinya yang manja itu…

-------------------------------------------


Sebaik sahaja Puan Humaira dan Encik Syamir serta abg Syahir pulang…Safiyya dan Syafiq kembali ke bilik asrama mereka masing-masing…

“Eyya…ingat tau nanti kalau nak jumpa abang jumpa kat kelas 5 Ibnu Sina yer..jangan pulak sesat pergi kelas lain tau..maklum laa Eyya kan budak baru..bak kata pepatah…kura-kura dalam perahu..kalau malu buat tak tahu...haha..”kata Syafiq

“Ye laa…abangku sayang…nanti kalau abang nak jumpa Eyya the cute girl in the world,jangan lupa pulak yang nama kelas Eyya 1 Ibnu Sina…jangan pulak pergi kat tempat lain…almaklumlah….abang kan pengawas sekolah berkaliber yang mengada-ngada..hehe…”Eyya puas hati kerana dapat mengenakan abangnya yang suka menyakat tu..

Akhirnya mereka sama-sama tergelak setelah bergurau senda seketika….

------------------------------------------

Bilik Aisya Humaira…Bilik Siti Khadijah…Bilik Rabiatul Adawiyah…ha!!..ni pun Bilik Fatimah Az-Zahra atau lebih sinonim dengan panggilan bilik Az-Zahra saje..

“Assalamualaikum…nama saya Safiyya Husna..panggil Eyya je…awak pulak?”sapa Eyya dengan ramah…

“Waalaikumussalam…oo…Eyya…nama saya Hanaa’ Mawaddah..panggil Hana pun boleh…”jawab Hana dengan gembira..

Usai mengemas barang di dalam almari..Eyya dan beberapa rakan barunya,Hana,Madiha dan Lyana turun bersama untuk mendengar taklimat yang akan diberikan oleh warden asrama tentang peraturan-peraturan yang harus dipatuhi serta sedikit tazkirah…

-------------------------------------------------------
“Eyya lepas ni kita pergi suaru sama-sama yer”ajak Hana

“Ok…kejap yer…Eyya kemas katil dulu…”Eyya menjawab sambil berkata dalam hatinya bahawa dia sangat bersyukur kerana dapat mengenali Hana yang baik dan ceria itu..

---------------------------------------------------

Hana..betul ke blok ni?..alaa..betul kot pasal tadi Hana dah tanya kat akak Eezzah tu…

“ye ke?..alaa…cam ne kalau kita sesat..dah laa sekolah ni nampak luas padahal tak luas mana pun..hehhe…”Eyya masih sempat berlawak lagi…

Hampir 10 minit Eyya dan Hana mencari kelas 1 Ibnu Sina…akhirnya ketika masih berjalan-jalan Eyya ternampak Syafiq dari jauh…timbul idea nakal di fikirannya..


“Hana…jom kita tanya abang pengawas tu nak?Jom laa daripada kita terpusing-pusing kat sini..nanti lambat masuk ke kelas baru tau”Eyya berusaha memujuk Hana

“ok laa…”jawab Hana ringkas

“Abang pengawas,tumpang tanya..kelas 1 IBS kat mana?”Hana menyoal.

“Adik ni budak baru yer?..mana kawan adik tadi?...”Syafiq bertanya kembali..

“Haa?..Hana berpaling ke belakang…dilihatnya tiada kelibat Eyya…alamak..matilah..cam ne boleh tak perasan ni..siap la Eyya nanti..

“Halloo abang Syafiq!!”sergah Eyya dari belakang

“ehh..opocot..adik aku nama Eyya!!”..sempat lagi Syafiq melatah…

----------------------------------------------


“Ish..ape Eyya nie pagi-pagi lagi dah nyakat orang…abang sendiri pulak tu…kenape tak pergi kacau aje zirafah takpun gajah kat dalam hutan tu…sibuk aje..abang tau laa yang abang nie smart ..tak payah laa nak sergah..kan?”balas Syafiq kerana geram dengan adiknya itu

“alaa…memang laa abang hensem..tengok dulu sape adik kan?..oh yaa…Eyya kenalkan…kawan baik Eyya yang baru…Hanaa’ Mawaddah..panggil Hana je..jangan malu-malu…”Eyya lantas mengenalkan kawannya itu..

Hana…nie abang Eyya yang no.2…Hana jangan malu yer….hehe…

--------------------------------------------

1 IBNU SINA…terpampang tanda nama kelas Eyya dan Hana…Mereka terus mencari tempat duduk dan duduk di barisan no.2 kerana barisan pertama dikhususkan untuk pelajar lelaki…sebagaimana kata ustazah Asmida…”lelaki merupakan pemimpin keluarga dan ummah..maka lebih afdhal jika lelaki berada di hadapan”…

Sebaik sahaja mereka duduk….

“Nape Eyya tak cakap kat Hana yang abang pengawas tu abang Eyya…malu nya Hana rasa…Nie Eyya punya pasal laa..tak nak kawan laa ngn Eyya…”Rajuk Hana

“Eyya minta maaf…Eyya tak sengaja..tipu je..sebenarnya Eyya sengaja..tapi ni kesalahan kali pertama..Hana jangan buat Eyya cam ni…kesian kat Eyya tau..Hana kan baik dan comel mana boleh merajuk nanti tak de orang nak buat menantu tau..tapi kalau tak de orang nak buat Hana jadi menantu..Hana boleh je jadi kakak ipar Eyya…hehe..jangan marah ..maaf ye Hana sayang”Eyya masih tidak lekang dengan ucapan maaf yang telah sebati dengan dirinya kerana telah didik sejak kecil lagi..

Ok..Hana maafkan..tapi jangan buat lagi tau…nanti Hana merajuk lagi..baru Eyya tahu…

Janji Eyya tak buat lagi hari ni tapi esok lusa tak janji tau…manalah tau kalu Eyya ade idea..kan?..hihihi…

Eyya..!!tak baik tau…selalu sakat Hana…tapi Hana untung sangat sebab kawan dengan Eyya yang kiut dan suka kacau orang ni…terima kasih Eyya..Hana sayang Eyya…

Sweet nya Hana ni….romantik…boleh jadi menantu Puan Humaira ni…hahaha…

Tawa mereka meletus…Hana dan Eyya rancak berbual mengeratkan hubungan persahabtan mereka yang kian mekar bak bunga ditaman seri....
------------------------------------------------------


Semua bangun…!!!seorang pelajar lelaki mengarahkan rakan-rakannya bangun sejurus kelihatan guru kelas mereka,Puan Faridah masuk…

“Assalamualaikum semua…baiklah baca doa kemudian boleh duduk”sapa cg.Faridah

Selesai membaca doa para pelajar kemudian duduk dengan rasa yang berdebar – debar termasuk Eyya dan Hana…maklumlah sekolah baru..kelas baru…kawan baru..cikgu baru…pendek kata semuanya baru laa…

“Ok semua…nama saya Puan Faridah Rohana bt Malik…kamu semua boleh panggil saya Cg.Faridah jer…seperti yang kamu ketahui…saya adalah guru kelas kamu yang baru…saya harap kamu jangan takut dengan saya..maklumlah saya ni tak garang.. Cuma saya akan garang kalau kamu semua tidak menyiapkan nota atau kerja sekolah yang saya berikan…lagi satu siapa yang tidak ikut arahan saya…saya akan denda berdiri diluar…faham?”tanya cikgu bagi matapelajaran Bahasa Melayu itu…

Faham cikgu….

“Baiklah..memandangkan hari ni hari pertama kamu…saya tidak akan mengajar..masa hari ni adalah untuk kamu perkenalkan diri kamu semua yang hensem-hensem dan comel-comel ni yer”kata Cg.Faridah seramah mungkin…

Mula dengan pelajar dihujung sekali tu..perkenalkan diri kamu yer…

Nama saya Syauqi…kemudian…Zahir..Amsyar…Izat…Syafiq…Idham...Rashid..
Aleesya..Aina..Safraa..Nadiyya…Lyana…Amirah..Farah…Farhana…seterusnya…

“Salam semuanya…nama saya Safiyya Husna bt Syamir…kawan-kawan boleh panggil Eyya je..”Eyya memperkenalkan diri…

“Saya Hanaa’ Mawaddah…saya dari Pahang..panggil saya Hana jer…”giliran Hana pula..

Sebelum saya tinggalkan kelas ni..saya hendak berpesan kepada kamu semua agar jaga tingkah laku…belajar bersungguh-sungguhdan fikirkan kenapa kamu ada disini…ingat…prinsip saya…saya mahu semua pelajar saya dapat “A”…kalau tidak beranda didepan kelas kamu setia menanti..ingat yer anak-anakku…”Man Jadda Wa’ Jada”..Sesiapa yang berusaha maka dia akan berjaya..Assalamualaikum…

--------------------------------------------------------


“assalamualaikum ummi…ummi sihat?abah sihat tak?Eyya rindu sesangat kat abah dan ummi…lagipun dah lama ummi tak datang jenguk Eyya kat sini…pulak tu…Eyya bilik minggu depan…Ummi dan abah jahat laa…hari tu ummi dan abah cakap nak jenguk Eyya tiap-tiap minggu..ummi tipu yer..dah lama dah Eyya tak minum air milo yang ummi buat…huhu …teringat pulak..dah laa Eyya tengah lapar ni..sedihnya”kata Eyya sebaik sahaja Puan Humaira mengangkat telefon…

“Alhamdulillah..ummi dan abah sihat…alaa sayang…Husna jangan macam ni…ummi sibuk sikit...ummi betul-betul tak sempat…ummi pun rindu kat Husna…kitorang sunyi tau Husna tak de…Husna lah pengarang jantung ummi..ummi janji esok lusa ummi dan abah pergi kat hostel Husna…lagipun Husna kan ada abang Syafiq kat sana…”Jawab Puan Humaira tenang sambil memanggil anaknya Husna…maklum laa Eyya suka kalau ummi memanggilnya Husna kalau tengah merajuk…

“Sori yer ummi..ummi janji tau dengan Husna…tapi abang Syafiq tak sama dengan ummi dan abah…Husna tak kira..nanti kalau ummi datang jangan lupa tau buat air milo untuk puteri ummi yang comel ni yer?...”Eyya meneruskan perbualannya…

“Baiklah sayang…sayang belajar kat sana elok-elok…jangan tinggal solat..ingat kat ummi dan abah tau…ingat..jangan sedih-sedih..biasa-biasakanlah duduk kat asrama tu…lagi satu..Safiyya Husna kena kuat..Safiyya Husna harus sentiasa semangat..Safiyya Husna seorang yang happy dan ceria sebab Safiyya Husna anak ummi..ummi sentiasa sayang kat Safiyya Husna…kirim salam kat abang Syafiq yer…Assalamualaikum”pesan Puan Humaira tatkala mengakhiri perbualannya dengan Eyya…

-----------------------------------------------------

“Safiyya Husna Syamir!!!kenapa tak buat karangan yang saya suruh..apa alasan awak?”sergah Puan Faridah..

“Maaf cikgu, saya betul-betul lupa…saya tak ingat…”Eyya menjawab perlahan..

“saya tak kira..yang penting awak pergi berdiri diluar sekarang sehingga saya panggil masuk…ini peringatan agar kamu semua menyiapkan semua kerja sekolah…faham”tegur Puan Faridah…

Eyya melangkah longlai ke luar kelas…hatinya berbicara “alaa…aku bukannya sengaja tak nak siapkan…lagipun dah laa duduk kat asrama ni teringat kat ummi dan abah…tapi salah aku jugak..kenapalah aku tak siap kan kerja sekolah….macam mana lah boleh lupa…”

“Ehh…Rina..cuba kau tengok tu!!”Leeya menjerit kecil…

“apa dia?..ehh..tu bukannya si Safiyya tu ke?...nape dia berdiri kat luar…tak pe lah..baru padan dengan muka dia..”Rina membalas benci…

“Rina..kenapa kau benci sangat dengan Safiyya tu?..aku tengok dia tu baik jer..ok apa…dah laa dia tu happy sokmo…wazz up..wazz up...”mulut Leeya pantas berceloteh

“Apa wazz up..wazz up..dah laa suara macam katak afrika..ong kedek-kedek..ong kedek-kedek..haha....kenapa aku benci dengan dia…tak de laa…hari tu aku nampak dia
berbual-bual…mesra lagi dengan abang pengawas yang aku minat tu..tak silap namanya Syafiq Hisyam..hensem tau..benci lah aku…”terbit rasa cemburu di hati Rina…

“alaa kau ni..mana tau kot-kot abang dia…yang kau syok sangat kat abang tu nape?...entah-entah dia syok kat orang lain..”Leeya membalas…

“tak mungkin lah abang dia…aku pasti laa…yang kau sibuk sangat ni kenapa?aku tak kira..aku nak jugak kat abang pengawas tu…faham?”kata Rina

------------------------------------------


“Halloo Safiyya…nape kau berdiri kat luar ni….dah kena halau ke?..haha…harap muka je hodoh…padan muka kau”Suara Rina terasa jelas kedengaran di pendengaran Safiyya…

“ehh..suka hati laa…apa salahnya sekali-sekala hirup udara segar…barulah sejuk mata memandang…”kata Safiyya sambil menggerakkan badannya persis orang sedang ber taichi…

“huuhh…mengada betul kau ni…aku benci tau tengok kau…dah laa gatal...yang kau pergi mengorat bakal boyfriend aku tu nape?”Rina berkata sinis…

“boyfriend…?sape pulak boyfriend awak…Azim ke?”balas Safiyya sambil diruang matanya terbayang Azim yang pendek yang sudah tergila-gilakan Rina sejak mula bertemu lagi…

“Hello miss Safiyya!!...sori siket…aku nak buat apa dengon Azim yang pendek tu…tak sesuai langsung ngan aku yang cantik persis mutiara ni tau tak!!...dah laa aku ni macam miss world…”kata Rina lagi…

“oo…persis mutiara…tapi saya tengok macam persis sos tiram je..haha…ntah-ntah miss world kat Lost World of Tambun tu tak?.…”gelak Safiyya

Safiyya dan Leeya tergelak dihadapan Rina…

Muka Rina masam mencuka lalu berkata “ooo…kenakan aku yer…siap kau nanti…Leeya…nape kau ketawa sama ngan mak cik tua ni hah!!”

-------------------------------------------------------------------

“Safiyya Husna,saya harap awak tak ulang lagi kesalahan awak ye..saya bukan sengaja nakdenda awak tapi saya lakukan ni semua sebab saya sayang kat awak…sayang kat semua pelajar saya…saya harap awak tak marah atau kecil hati dengan saya..saya hanya mahu mendidik awak..tu je…”Puan Faridah berkata kepada Safiyya diluar kelas…

“Tak pe cikgu…saya tak kisah…saya sedar saya yang salah…saya janji kat cikgu yang Safiyya Husna akan siapkan kerja sekolah yang diberi oleh cikgu Faridah yang menarik… tertarik… cikgu memang de Bom!!..…”jawab Safiyya riang…

------------------------------------------------------------


“Hana minta maaf ye Eyya…Hana tak dapat buat apa – apa masa Eyya kena denda…dah laa si Farina tu menyibuk je Hana tengok..apa yang dia kata kat Eyya?”Hana bersuara ketika mereka duduk di bangku di kantin…

“Tak pe..lagipun Eyya tak kisah pasal Eyya yang tak buat homework..pasal Rina pulak…entahlah… dia cakap…yang…Eyya ni mengorat bakal boyfriend dia…sape entah..”Eyya membalas dengan suara yang mendatar…

“Eyya pun tak tau nape dia benci sangat ngan Eyya sejak 2 bulan lalu..yer laa..masa baru masuk..ok jer..tiba-tiba dia berubah jadi cam tu..hiii…seram betul….ntah-ntah bilik dia tu ber…ber…berhan…berhantu kot !!”Eyya terjerit…

“Apa Eyya cakap cam nie..tak baik tau..Hana tak suka laa….nanti Hana merajuk baru tau …sape nak pujuk?Eyya jugak kan…”kata Hana

“Buat apa Eyya nak pujuk….Abang Syafiq kan ada?haha…”Eyya bercanda dengan Hana

----------------------------------------------

“Zahir…tu..tengok tu…Safiyya ngan Hana…”tunjuk Izzat ke arah mereka berdua..

“habis tu nape?..kau minat kat diorang yer?hehehe..”Zahir membalas..

“Tak de lah tapi aku tengok diorang tu best tau…cam ne yer…sporting..kelakar…tapi tak gedik…aku kagum jer…nak jugak aku kawan ngan orang cam tu…”Izzat berkata serius…

“tak pe lah…nanti dalam kelas kita kenal laa ngan mereka…ala…baru 3 bulan kita sekolah kat sini..insyaAllah..semakin ramai kawan nanti kita dapat..”nasihat Zahir…

--------------------------------------------------


“Hana minta maaf ye Eyya…Hana tak dapat buat apa – apa masa Eyya kena denda…dah laa si Farina tu menyibuk je Hana tengok..apa yang dia kata kat Eyya?”Hana bersuara ketika mereka duduk di bangku di kantin…

“Tak pe..lagipun Eyya tak kisah pasal Eyya yang tak buat homework..pasal Rina pulak…entahlah… dia cakap…yang…Eyya ni mengorat bakal boyfriend dia…sape entah..”Eyya membalas dengan suara yang mendatar…

“Eyya pun tak tau nape dia benci sangat ngan Eyya sejak 2 bulan lalu..yer laa..masa baru masuk..ok jer..tiba-tiba dia berubah jadi cam tu..hiii…seram betul….ntah-ntah bilik dia tu ber…ber…berhan…berhantu kot !!”Eyya terjerit…

“Apa Eyya cakap cam nie..tak baik tau..Hana tak suka laa….nanti Hana merajuk baru tau …sape nak pujuk?Eyya jugak kan…”kata Hana

“Buat apa Eyya nak pujuk….Abang Syafiq kan ada?haha…”Eyya bercanda dengan Hana

----------------------------------------------

“Zahir…tu..tengok tu…Safiyya ngan Hana…”tunjuk Izzat ke arah mereka berdua..

“habis tu nape?..kau minat kat diorang yer?hehehe..”Zahir membalas..

“Tak de lah tapi aku tengok diorang tu best tau…cam ne yer…sporting..kelakar…tapi tak gedik…aku kagum jer…nak jugak aku kawan ngan orang cam tu…”Izzat berkata serius…

“tak pe lah…nanti dalam kelas kita kenal laa ngan mereka…ala…baru 3 bulan kita sekolah kat sini..insyaAllah..semakin ramai kawan nanti kita dapat..”nasihat Zahir…

--------------------------------------------------


“Banyak laa handsome and pretty…yang handsome tu betullah..tapi kalau yang cantik tu…sorry…kau tak nampak ke muka aku ni….yang nie lah baru orang panggil pretty..macam Pretty Zinta tu…kan?”Ujar Rina terlebih bangga…

“Tak malu betul si Rina ni….terlebih comel konon…kalau malam – malam pakai bedak sejuk tu..muka sebijik ngan hantu raya yang duk bertenggek kat pokok ceri malam-malam….”Leeya meluahkan rasa geramnya terhadap Rina yang terlalu koya tu a.k.a. gedik didalam hati saja…

-----------------------------------------------

Keputusan Ujian Pertengahan Tahun Tingkatan 1 1996

1. Hanaa’ Mawaddah Bt Muhammad Fareez (8A 1B)
2. Safiyya Husna Bt Syamir (7A 2B)
3. Aina Az-Zahra Bt Adam (7A 2B)
4. Muhammad Zahir B. Mujahid (5A 4B)
5. Iman Izzat B. Adham (5A 4B)
6. Leeya Nadiyya Bt Irsyad (4A 5B )
……………………
…………………….
……………………
……………………
……………………
101. Putri Sara Farina (2B 3C 1D 3E)
……………………
…………………..
…………………...
……………………


Hana dan Eyya menjerit kesukaan tatkala terpandang keputusan peperiksaan mereka…

“Alhamdulillah..berbaloi jugak kan kita belajar siang malam….bestnya…kan Eyya”Ujar Hana riang…

“Betul tu…Eyya nak ucapkan tahniah sebab Hana dapat lintas Eyya 1 mata pelajaran..tapi ingat….nanti periksa sekali lagi…Eyya pulak akan lintas Hana…Eyya akan berusaha sekuat mungkin…Kami wira-wirawati negara …kini masa kami berjaya…kami sahut cabaran..bergerak seiringin…kami pasti mencapai wawasan…Malaysia!!!ewahhh…sedap tak suara Eyya”Eyya pantas berceloteh…

-----------------------------------------------

“Syoknya rase…dapat no.6 pulak tu…syukur…tak sia-sia aku belajar selama ni..kan Rina?..Rina..kau tak sedih ke?...dapat no.101…Nape kau tak belajar Rina…kau tak kesian kat mak bapak kau ke?..”Tanya Leeya..

Rina menjawab endah tak endah sambil matanya menjeling ke arah Eyya “alah…relax laa…aku nak risau apa…mak ayah aku kaya tau…bukan macam kau…setakat kerja doktor je…aku ni anak ahli perniagaan yang berjaya tau..lagipun mak bapak aku tak pernah kisah aku boleh berapa”A”…yang penting kerja mereka je….apa mereka ingat bagi wang tu macam bagi kasih sayang ke?...aku iri hati tau tengok mak bapak Eyya datang hari tu…mesra bukan main…siap peluk-peluk..bagi nasihat….ingat dia je ke ada mak…aku pun ada laa…”

“ooo…patut laa kau nangis masa tu…kau nak mak bapak kau sayang kan kau macam tu jugak kan…?..lagipun tak baik dengki kat orang…dah cara hidup diorang cam tu…penuh kasih sayang…kau pun kena laa luangkan masa ngan mak bapak kau jugak…jangan laa selalu lepak kat luar…try laa ambil hati mereka…baru mereka perasan mereka pun ada anak yang baik iaitu Putri Sara Farina…ni tak..asyik buat hal je..”Leeya menasihati Rina…

“Kau tak yah laa nak nasihat aku…aku tahu laa kau nak jadi pensyarah…alaa…aku bukan nangis masa tu …mata aku masuk habuk jer…buat apa laa aku nak nangis tengok diorang...buat habis air mata duyung aku jer ”Rina mempertahankan egonya yang setinggi gunung Kinabalu itu...

-----------------------------------------------

“Leeya!!kau tengok tu…abang pengawas sweet tu lambai kat aku…kan aku dah kata…dia pun syok tengok aku ni…saje pura-pura malu tu..jaga standart katakan…yipppii!!!sukanya…aku nak lambai balik laa”Rina berbisik riang di telinga Leeya…

Tangan Rina melambai-melambai ke arah Syafiq…ketika Syafiq semakin menghampiri mereka….

“Abang Syafiq!!”Suara Eyya jelas kedengaran menyapa abangnya sambil tangannya membalas lambaian abang kesayangannya itu…maklum lah…lama sudah tidak bersua muka….

“Hai Eyya…lama tak jumpa…sori yer…”Syafiq pantas bersuara…Jelas suaranya kedengaran sambil senyum memandang pelajar perempuan yang malambai-lambai ke arahnya tadi..

“Farina”Syafiq menyebut didalam hati…”Ni mesti kes salah orang ni…apa laa aku ni…mesti dia ingat aku lambai kat dia…sori yer..hehe”

Pipi Rina sudah merah tatkala Syafiq tersenyum lucu ketika mereka berselisih tadi….

“Leeya..malunya…dah laa ramai orang tengok…malu..malu..malu…”Rina berbisik…

-------------------------------------------------

Bertimbun kerja sekolah yang belum disiapkan Eyya…semuanya berterabur diatas meja…

“Boringnya”Eyya mengeluh

Hana terpaksa pulang kekampung setelah dijemput oleh kedua orang tuanya pulang ke kampung untuk menziarahi datuk mereka yang sakit kuat….

Letihnya….kenapa tak boleh jawab ni..otak..ooo…otak…cepatlah pikir…Eyya hampir berputus asa menjawab soalan bahasa arab yang diberikan oleh ustazahnya…

“Ya Allah..tolonglah…macam mana nak siapkan ni…tolonglah….takutnya tak siap…nanti ustazah marah…kenapa aku tak bagi perhatian masa ustazah mengajar pagi tadi…entahlah…hati aku ni asyik teringat kat abah dan ummi…dah lama tak jumpa…padahal baru dua minggu…

-----------------------------------------

“Ummi…Eyya tak dapat siapkan kerja sekolah..Eyya tak reti nak buat…Eyya rindu kat ummi…”Eyya bersuara sayu tatkala terdengar Puan Humaira menjawab panggilannya…

Puan Humaira menasihati Eyya”Eyya…kenapa dengan Eyya ni?...Eyya rileks dulu…fikir tenang-tenang…jangan fikir sangt kat ummi ni sampai tak bagi perhatian dalam kelas…ummi tahu Eyya tak dapat buat kerja sekolah pasal tu kan?...ingat Safiyya kena kuat,tak boleh mengalah...harus semangat!!Semangat nya mane?Semangat!!!Sayang Eyya.....


-----------------------------------------------------


“Kenapa ramai sangat yang tak dapat siapkan pembentangan yang saya suruh kamu semua buat ni hah?Jawab!!saya dah bagi kamu masa yang cukup…1 minggu tau tak!!!kelas –kelas tahun lepas tak pernah tak buat kerja yang saya suruh…semua mereka dapat siapkan..tapi kamu?saya tak kira…kamu semua akan dihukum satu kelas…yang dah siap pun kena jugak….ingat 1 orang tak siap..seluruh kelas kena denda…!!”Tengking Cikgu Liza sambil memandang satu persatu wajah para pelajarnya yang sudah pucat lesi…

“Sekarang…saya nak kamu semua beratur diluar kelas…sekarang!!!Nah pegang nie…”Kata Cikgu Liza sambil menghulurkan kertas A4 yang tertulis.. “Saya janji siapkan kerja sekolah”….

Malunya…mereka semua dihukum mengelilingi blok bangunan form 4 dan form 5..Para pelajar lain tersenyum sinis melihat mereka dihukum..tak kurang juga ada yang kasihan termasuk Syafiq….

--------------------------------------------------

“Baiklah semua…kamu semua nak siapkan tak kerja yang saya beri?ingat…ini kesalahan kamu yang pertama dan terakhir…saya nak kamu semua bekerjasama dalam satu kumpulan…harus ada semangat berpasukan…kita tak boleh buat sorang-sorang…faham tak saya cakap ni..”

“Faham cikgu!!”Pelajar 1 ibnu Sina menjawab yakin akan soalan yang diujarkan oleh Cikgu Liza…

--------------------------------------------------

“Leeya!!!Aku ada idea!!…tu tengok abang pengawas sweet tu….kau tengok yer apa aku nak buat…”Rina bersuara separuh berbisik…

Rina menghampiri Syafiq sambil pura-pura tersenyum manis…tapi pada pandangan Syafiq ia senyuman yang dipanggil gedik…hehehe…

“Ehh…aduh!!!”Rina menjerit kecil + kuat tepat dihadapan Syafiq ….dia pura-pura terjatuh kerana tersepak batu dengan harapan Syafiq membantunya…tapi lain yang diharap..lain pula yang datang…

“Rina!!!Rina tak apa-apa ke..?Kenapa terjatuh ni…kesiannya Azim tengok…Rina ok ke?Betul tak luka?ada sakit kat mana-mana?nak Azim tolong ke?Risaunya Azim tengok…”Azim yang kebetulan lalu disitu terperanjat melihat puteri pujaan hatinya terjatuh…

Syafiq telah lama berlalu dari situ tanpa mempedulikan Rina…pada fikirannya”dah ada orang tolong…tak payah laa aku nak sibuk jugak…pergi makan lagi sedap…yummy!!”

----------------------------------------------------

“Hana!!...Eyya rindu sangat kat Hana…datuk Hana dah sihat ke?...lamanya tak jumpa Hana yang kiut-miut macam hello kitty ni..dah 3 hari dah Hana tak datang sekolah…rindu sangat”Eyya berbicara dengan mata yang bersinar melihat Hana yang baru dihantar oleh orang tuanya ke asrama…

“Alaa Eyya ni…datuk Hana dah baik dah…ni mesti sebab Eyya yang tolong doakan jugak…terima kasih…ye ke Hana kiut-miut macam hello kitty?….tapi…Eyya lagi kiut macam transformers kat astro ceria tu…haha…”Hana galak mengusik Eyya….

--------------------------------------------

Eyya masih setia menuggu Rina yang menyuruhnya berjumpa ditaman botani…katanya ada perkara yang nak diselesaikan….Eyya hanya menurut kerana sudah letih dengan sikap Rina yang tidak habis-habis membencinya…Hana pula tidak mengikut kerana dihalang oleh Eyya….

“Biarlah Eyya selesaikan..InsyaAllah, Eyya tahu yang Eyya pasti boleh…kan Hana?.."Terimbas kembali perbualannya pagi tadi bersama Hana yang berkeras mahu mengikut serta…

-------------------------------------------
“Ehh….Izzat…apa kau buat kat sini…?”Soal Eyya dengan penuh tanda tanya tatkala melihat Izzat menuju ke arahnya…

“laa…bukan ke kau yang suruh Farina bagi surat kat aku kata nak tanya sesuatu..ehh mana Hana ngan Aleesya?…kau tulis dalam surat tu yang kau bawak diorang jugak…tapi kenapa kau suruh aku datang sorang-sorang..selalunya mesti kau suruh aku bawak kawan aku jugak..?..peliklah…”Izzat memandang kembali ke arah Eyya…

------------------------------------------

“Tu cikgu!!…saya pasti Eyya ngan Izzat tengah dating kat taman tu…saya tahu laa cikgu…percaya cakap saya”Rina bersuara sambil tangannya menunjuk ka arah taman botani sekolah itu kepada cikgu disiplin mereka,Cikgu Aimran dan Cikgu Nina…

“Ye ke Farina…betul ke?entah-entah kamu saja je nak gurau ngan cikgu...Safiyya dengan Izzat kan budak baik…bukan macam kamu,selalu buat hal..!!”Bidas Cikgu Aimran sinis…

-------------------------------------------

“Huhh…aku dah agak dah…mesti jadi cam ni…nasib baik kita cepat keluar dari taman tu sebelum Farina bawak cikgu Aimran dengan Cikgu Nina….Aku hairan laa..kenapa dia sanggup aniaya kita…tak padan dengan kecik…padahal umur baru 13..dah tunjuk samseng..ingat kaya sangat ke dia tu…sombong…kerek pulak tu…geram aku tau tak…kalu aku ni pompuan dah lama aku tenyeh-tenyeh muka dia lumat-lumat…pastu buat sos tiram..padan muka!!....kalu kecik-kecik dah perangai macam ni…nanti besar apatah lagi…entah-entah buat malu nama keluarga jer….jahat sungguh laa minah tu sorang…Nampak je macam baik kat luar..tapi kat dalam…??huh..tak tau nak cakap macam mane..nasib baik kita sempat sedar perangkap dia..kalau tak..naya kita …!!”Izzat menghambur rasa marahnya terhadap Farina dihadapan Eyya yang kelihatan tenang…


Eyya mengeluh perlahan…mereka sedang duduk ditempat duduk masing-masing dalam kelas sementara menanti cikgu masuk…


“Sabar aje lah…nasib baik tuhan bantu kita…kalu tak masuk rekod laa nama kita…tak baik cakap buruk-buruk pasal dia…dia pun ada hati dan perasaan…sejahat mana pun..kalu dapat hidayah..dia boleh jadi lebih baik daripada kita tau…mungkin dia belum sedar kot…aku pon heran jugak…apa yang aku dah buat kat dia hah??...pening kepala..dah laa…yang penting…kita buat tak tahu jer…tak payah pedulikan dia….ingat..jangan pulak kau pergi sembur dia…nanti heboh pulak..kesian kat dia…insyaAllah satu hari nanti…dia pasti berubah…percayalah!!”Balas Eyya…

“suka hati kau laa Eyya….dah….aku nak bukak buku…studi lagi baik”Izzat pantas menelaah pelajaran…

-------------------------------------------


“Putri Sara Farina!!”Cikgu Aimran keras bersuara…

“Apa nak jadi dengan awak ni hah?!!awak berani bohong saya dan Cikgu Nina ye..?”

“Alaa cikgu…saya tak bohong…entah-entah diorang perasan kot cikgu ada?..pastu diorang sembunyi atau lari…”Balas Rina ketika dia dipanggil ke bilik kaunseling tadi…

“Kalau ye pon ..boleh tak fikir logik sikit …sikit jer..tak payah banyak-banyak..kalu banyak-banyak pun nak buat apa?...taman kita tu dah laa kecil..pintu masuk pulak
Satu…lagipun diorang tu tak pernah buat kes…perangai diorang okey je….minta maaf ye..tapi perangai mereka bukan macam awak..saya tahu sebab boleh menilai seseorang itu..tau tak?”Cikgu Aimran bercakap terus terang…

“Dah laa..sekarang awak pergi jumpa cikgu Nina sekarang jugak!!”

“Ye cikgu..”

---------------------------------------------

Rina bersendirian ditaman botani milki sekolahnya itu….walaupun sebal kerana dimarahi oleh cikgu Aimran tapi hatinya terusik malah sudah lembut dek nasihat Cikgu Nina tadi…

“Farina,cikgu nak tanya satu jer…kenapa Farina jadi macam ni?..Farina boleh cerita kat cikgu kalau ada masalah…anggap laa cikgu ni kawan Farina…bukan sebagai cikgu Farina…”Cikgu Nina bertanya,cuba mencungkil masalah yang dihadapi anak muridnya…

Tiada kedengaran suara Farina…

“Farina…cikgu sayang kat Farina…Cikgu tahu yang Farina sebenarnya dahagakan kasih sayang ibu bapa Farina kan?Cikgu tahu Farina memberontak begini sebab Farina nak ibu bapa Farina prihatin kat Farina kan?..Cikgu tahu…Cikgu boleh baca melalui mata Farina yang tak pernah menipu tu…Farina cemburu tengok orang lain mesra dengan keluarga diorang kan?Farina luahkan semua kat cikgu ye..Farina tak perlu malu dengan cikgu…cikgu sentiasa ada untuk Farina…”Pujuk cikgu Nina…

Buat pertama kalinya hati Farina tersentuh mendengar bicara cikgu Nina…air matanya sudah hampir menitis…lalu tumpah..

“Farina..kalau nak nangis..nangis aja…cikgu tak kisah…”Cikgu Nina bangun dari tempat duduknya lalu memeluk Farina…

“Maafkan saya cikgu…mama dan papa saya tak pernah pun pujuk saya macam ni…saya faham mereka sibuk..tapi orang lain pun sibuk jugak…saya sayang kat mama dan papa saya…saya nak mereka selalu dengan saya…sebab tu saya suka memberontak…saya fikir kalau mereka dipanggil ke sekolah atas kelakuan saya yang teruk,mereka akan memarahi saya…saya rindu nak dengar suara mereka marah…”Farina mengesak perlahan…

“Farina…Farina kena ingat..cara mereka mungkin tak sama dengan orang lain…Farina kena menonjol dengan kejayaan bukan kegagalan..kalau Farina berjaya..mereka akan berasa bangga kerana mempunyai anak seperti Farina..kemudian Farina mesti ambil hati mereka….baru mereka akan sedar yang Farina is the best!!..Farina kena ingat..semua kat sini sayang Farina kalau Farina berubah..Farin berubah yer..janji dengan cikgu?..”

Farina tidak menjawab…dia menangis hingga puas…

------------------------------------------------

“Leeya..aku nak minta maaf kat kau pasal aku selalu marah kat kau walaupun kau sentiasa menjadi kawan aku…”Rina meminta maaf tulus ..

“Rina..aku sentiasa maafkan kau..kau janji berubah seratus peratus ye…janji laa…aku tahu kau baik..lepas ni..kita studi ,main sama-sama sebagai teman baik....tapi ada satu syarat…aku tak kan maafkan selagi kau tak minta maaf daripada Eyya dan Izzat atas rancangan kau yang tak bijak tu…ok?

“aku malu laa…selama ni aku banyak sakitkan hati Eyya sebab abang pengawas sweet tu…tapi aku tau…abang sweet tu tak suka pun kat aku…aku tahu prinsip hidupnya “Belajar harus,Bercinta jangan – berkuatkuasa disekolah dan universiti sahaja-“..aku tahu aku bukan suka sangat pun kat dia..tapi..apa pun..aku akan minta maaf kat Eyya dan Izzat dan aku tak akan kisah lagi pasal abang pengawas sweet tu”..ikrar Rina…

--------------------------------------------------


“Safiyya..Hana..tunggu jap…saya ada benda nak cakap!!”Rina bersuara gugup tatkala terlihat kelibat mereka…

“Apa dia…awak nak perangkap saya macam hari tu jugak ke?...sila lah…saya tak takut…lagipun kenapa awak bersikap macam ni kat saya?..apa saya dah buat?...baik awak cakap sekarang sebelum saya meletup…dah puas saya sabar tau…baik kita selesaikan sekarang jugak..dah tak tahan tau…panas ni!!!...”

“Panas…panas..panas...pusing..badan ini pusing…pusing..tau tak?”Tambah Eyya lagi…

----------------------------------------------------

“OOO..la…macam tu…kenapa tak cakap awal-awal…”Eyya tergelak lagi ketika mendengar cerita Rina…

“Sori..sori…maknanya awak cemburu kat saya sebab abang pengawas tu?.haha...cuba awak sebut nama penuh dia..”pinta Eyya

“ Syafiq Hisyam Bin Syamir…”Jawab Rina jujur…

“Baiklah sekarang saya nak minta tolong Hana….Hana tolong sebut nama penuh Eyya yer?..”

“Safiyya Husna Binti Syamir..”Hana bersuara…

“Syafiq Hisyam Syamir….Safiyya Husna Syamir…Oh my God…!!Are you sibling…?”Rina bertanya..mukanya dah merah kerana malu…Rina pantas meminta maaf sekali lagi daripada Eyya manakala Eyya masih tersenyum walhal hatinya sudah nak pecah…

“Tak pe…tak pe..Eyya sayang kat Rina…sekarang kita kawan?Kawan selamanya?"..Eyya mengukir senyuman...

“ya!!Safiyya Husna dan Putri Sara Farina kawan selamanya….”Rina pantas menjawab lalu mereka berpelukan…

---------------------------------------------------
9 tahun berlalu…

9 tahun telah berlalu sejak mereka meninggalkan SMKA NURUL ITTIFAQ…persahabatan antara Safiyya Husna , Hanaa’ Mawaddah , Putri Sara Farina , Leeya Nadiyya , Muhammad Zahir dan Iman Izzat masih tetap utuh dipersada kehidupan..masing-masing sudah berusia 26 tahun …Mereka telah mencipta sejarah dalam peperiksaan SPM kerana telah mengharumkan nama sekolah….

Eyya – kini seorang doktor yang berjaya dan telah berkahwin dengan pilihan keluarganya…mereka dikurniakan dua orang anak yang soleh dan solehah iaitu Solehah Aisya dan Faheem Izham…

Hana – seorang pakar psikologi..berkahwin dengan Iman Izzat..anak-anak mereka bernama Muhammad Adam dan Nurul Eezzah…

Rina – kini juga telah berkahwin malah bergelar isteri kepada Syafiq Hisyam juga kakak ipar Eyya..Hisyam terlebih dahulu melamar Rina kerana terpikat akan peribadi Rina yang baru walaupun dia pernah berkata suatu masa dahulu Rina itu seorang yang gedik...Rina kini telah berubah..imannya makin bertambah…didalam hatinya telah terpancar hidayah... hubungan Rina dengan mama dan papanya semakin mesra...mereka akhirnya sedar juga bahawa kasih sayang lebih penting daripada wang ringgit...…Amni Aqilah nama satu-satunya pengarang jantung mereka....

Leeya – akan berkahwin tidak lama lagi..bergelar seorang guru yang berjaya...

Zahir – kini berada di Leicester…meneruskan pengajian PHD dalam bidang bio-teknologi...insyaAllah..akan bergelar pakar tidak lama lagi...

-------------------------------------------

Sesekali terkenang saat mereka melaung bersama-sama “kita kawan selamanya!!” disekolah …kenangan indah yang sangat manis untuk dikenang…biar apa pun terjadi…mereka masih bergelar teman..kawan dan sahabat hingga akhir waktu mereka...

“KITA KAWAN SELAMANYA”

-tamat-

-----------------------------------------

Catatan pertama Terindah Sya Izz

Assalamualaikum semua....selamat datang sya izz ucapkan buat anda semua....harap kalau dah jenguk blog sya izz boleh laa tinggalkan komen atau pesanan anda semua kat shoutmix sya izz...thanks sangat-sangat sebab sudi lawat blog sya izz yang tak seberapa...actually ni blog ke3..tapi kira yang kedua laa pasal blog no2 akan ditamatkan riwayatnya oleh sya izz..mungkin ni blog terakhir kot...pasal sya izz dah letih dah nak buat blog lain..haha..salam perkenalan ...salam persahabatan..salam ukhwah...salam sedunia buat kalian semua...assalamualaikum...