Tuesday, December 31, 2013

2013.

Ni hari terakhir 2013. Beberapa minit je lagi tahun baru.

Sekejapnya.
Lama, lama sebenarnya.

Ah.
Dunia.
Esok secara literalnya aku sudah 19 tahun.
Padahal baru je enam hari lepas dicukupkan umur 18.

Aku taknak minta apa-apa.
Aku cuma minta Tuhan jangan biarkan aku.

Sumpah aku takut.

.
.
.

Terima kasih ya, 2013.
Aku simpan dalam memori setiap inci engkau.

Friday, December 20, 2013

tak kisah


you know what.
aku ada banyak impian.

belajar.
kutip duit.
travels.

aku tak peduli lah kat sape-sape.
sumpah aku tak peduli.
i can move on my own.
i can even walk alone.

sebab aku tak kisah semua tu.
aku tak kisah.

aku nak belajar.
lepas tu aku nak kerja kumpul duit banyak-banyak.

lepas tu aku nak travels.
ah tak kisah la pergi mana-mana pun.
tempat yang aku boleh susuri ajaibnya dunia.
tempat yang boleh buat aku makin dekat dengan tuhan.

oh ya.
aku tak kisah hidup sorang-sorang.
lagi suka senanya.
ada tuhan, cukup.


Sunday, December 15, 2013

.


aku.
tak.
tahu.
nak.
tulis.
apa.

kesian.

Saturday, December 7, 2013

Simpan

"Tak mungkin kerana sayang.
Cuma terganggu oleh perasaan."

Tak mungkin kerana sayang. Lagu Alyah. Dulu tak faham. Sekarang faham gila. Haha.

Macam ni lah-
Kadang-kadang kau dah tak sayang dia pun.
Cuma akan ada waktu ketika,
kau akan teringat yang indah-indah.
Sebab, itu semua memori.

Menyimpan memori bukan bermakna masih sayang.
Sebab kadangkala sakit yang tergores dalam itu mengatasi segalanya.

Heh.

Aku perempuan-
Sekali tidak.
Selamanya tak akan.
Sekali pergi.
Selamanya tak mahu.

Aku bukan pendendam.
Tapi sakitnya dulu-
Tuhan yang tahu.

Dan aku taknak jadi bodoh-
Untuk dapatkan sakit yang sama.

Aku aaaa.
Aku.
Bukan korang.

*sigh*

Wednesday, December 4, 2013

Paralyzed


hari ini hidup memang tak tahu nak buat apa.
sebab takde letrik takde air takde internet.
siap ada perintah berkurung lagi.
tak boleh keluar kampus.
siap bukak bilik gerakan lagi.

tapi, hari ini hujan tak teruk sangat.
alhamdulillah.
sebelum ni memang lebat tahap gila-gila.
cuma hari ni, biasa-biasa saja.

memang kitorang duk rumah lah hari ni.
uitm kasi makan.
tengah hari kitorang dapat roti dan air.
petang tadi dapat nasi dengan sardin.
malam dapat nasi goreng dengan telur.

budak-budak jpk dan staff bergotong-royong masak.
few lecturers pun ada jugak tadi. so sweet.
serius rasa macam duduk kat asrama.
tapi letrik air takde.
dan warden tetap tak bagi balik.

haha.
kau nak balik macam mananya?
satu kuantan tenggelam kot.
uitm kuantan ni kat tengah-tengah bandar.
jadi, memang terperangkap lah.
sekeliling memang lumpuh.
kitorang pun lumpuh sama lalalala.

oh, petang tadi pun siswa datang sekilau jugak.
makan kat sini.
sebab diorang, walaupun ada air.
tapi takde makanan.
ye lah. kedai makan mana bukak.

dugaan betul.
tapi comel betul kitorang.
macam pergi kem haha perasan.
tapi serius, beratur ambik makanan.

sedih. sedih.
petang tu bila kitorang balik dari surau,
nampak bas gerak bawak siswa balik palang.
aya siap lambai-lambai lagi kat siswa.
ada la siswa main pakat lambai je.
tapi tak tahu pun siapa.

haha. acah-acah je.
sengal bebudak ni.

oh.
bila tengok gambar, baru tahu.
sangat teruk kuantan banjir.
50% tenggelam bak kata tv3.
kitorang kawasan macam tinggi sikit.
bukit sekilau.

terminal sentral kuantan.
megamall.
memang habis.

tadi pun nampak helikopter kat awan!
eksaited hahaha heli heli!
entah apa-apa.
aku dah rindu kelas.
aku rela pergi kelas yang memenatkan.
tak nak.
tak nak kuantan yang begini.
bosannya takde kelas.
tak tahu nak buat apa kat rumah ni.

alahai.
kitorang cakap sesama sendiri.
padan muka-
mintak sangat kelas batal.
nak sangat takde kelas.

nah, ambik!
T_T

nak pergi kelas.
nak belajar.

kuantan, cepat-cepat baik ya.
tolong.



rabu. 4 Disember 2013.



Terperangkap


Kelas semua cancel.
Blackout tak pulih-pulih lagi.
Dan sekarang, diorang cut off air.

Takde letrik.
Takde air.

Terperangkap kat tengah-tengah bandar ni.

Kesian kuantan.
Dugaan disember.

May Allah ease.
Allah yusahhel alaina.

Haih. Bukak buku pulak.
Sila sila.
Lepas ni phone aku pun dah takde tenet.

Selamat semuanya.
Selamat.

Kuantan, cepat baik ya.
Aku rindu gorgeous g.

Momentous

Ini mungkin momentous moments laa kan dalam hidup aku sepanjang di perantauan ini.

Hahah.

Bersejarah betul. Epik.
Satu kuantan dah banjir.
Malam ni, tadi, blackout.
Agaknya satu kuantan la kot.

Siswi kat sekilau dan siswa kat palang dah macam-
"Okay blackout."

Dah tahu dah mungkin blackout sebab banjir ni ye lah entah apa yang jadi kat tiang letrik bagai. Dah berjaga-jaga dah charge phone siap-siap.

Tengok-tengok,
pukul 11 lebih blackout.

Elok-elok je baru habis wassap dengan Iffah pasal civil law common law inquisitorial system bagai alahai yang subjek law037. Bapak ah aku memang macam blur tahap tak boleh buat apa dah jadi memang kena aaa cari bebudak gorgeous tolong la terangkan sob sob sob.

Dan aku rasa iffah ni sesuai la jadi lecturer sebab bila dia terangkan baru aku nampak cahaya jalan law037 ni ekeke -_-

Kau yang kena study lebih sebenarnya! Bukak pasal islamic law tadi tak sampai 2 page dah letak kepala atas meja dah. Bagai dibius ubat tidur melalui ayat-ayat buku. Sampaikan acube pergi kejut aku lepas tu buatkan aku nescafe sebab kesian agaknya tengok aku.

Alahai.

Masa sem 1, aida yang suka buatkan aku minuman bila tengok aku dah tak boleh nak deal. Sekarang dah tak serumah dengan aida. T_T

Baiklah. Jangan melalut.

Ramai kelas batal esok. Kelas lain aaa. Kelas aku tak lagi. Tengok esok macam mana. Haha. Bagus betul kelas aku. Yang bebudak pulak bising kat wassap suruh class rep pujuk lecturer tak nak ada kelas. Zam siap suruh mimi hembus-hembus lagi. Aie pulak suruh cakap zam demam. Macam-macam perangai la. Sengal masing-masing.

Kecoh.
Hujan tak berhenti-henti.
Lencun di mana-mana.

Hari ini 03122013. Selasa. Uitm sekilau-padanglalang. Kuantan. Banjir. Blackout.

Ini historical memory untuk aku.
:')

Tuesday, December 3, 2013

Banjir


kuantan dah banjir. lalala. berjaya megamall, ecm, jalan nak pergi uitm palang-
dah lencun dengan air dah. nasib baik budak-budak palang naik bas, boleh redah balik palang.

dan hari ini-
budak-budak tesl riuh kat rumah. sebab banyak kelas diorang batal.
-____-
mentang-mentanglah kelas kat palang. haha.
yang budak law ni, kelas kat sekilau.
memang main redah je la hujan 24 jam nak pergi kelas.

kelas pagi pakai baju lain.
kelas petang pakai baju lain.

basah oi.
lencun.
tak payah cakap menggigil berapa kali sehari.

yang budak-budak gorgeous g pulak asyik mengharap kelas batal.
hahahaha.
tapi memang tak laa kan.
kelas kat blok belakang je.
memang tak aaa nak batal kelas kan.

tapi petang tadi aku, pergi kelas introduction to law ii;
tak sampai sejam dah tertidur. mak aiiii.
syak aina fiza tak habis-habis bagi motivasi kat aku.
haha.

dem aaa. cuaca sedang membunuhku.
huarghhhhhhhhh.

tapi aku suka.
aku suka hujan.
aku suka air mata langit.
aku suka dingin.
aku suka damai.

aku suka-
hadiah bulan disember.

:))

dah laa. nak study. subjek tough kot sem 2.
sekarang dah ada kelas hari jumaat.
huwaaaaaaaaaa.
alhamdulillah. alhamdulillah. takde la lagha sangat macam sem 1 dulu.
sebab cuti 3 hari.
sekarang 2 hari je sob sob sob.

itu pun nasib baik takde kelas malam.
sepatutnya-
sir ikmal bagi kelas malam kat budak-budak kelas abjad belakang.
tapi dia cakap kat aie,
untuk gorgeous g dia skip.

hehe.
sayang sir ikmal.
mana taknya. kalau ada kelas-
7.00 malam sampai pukul 10.00 malam. fuh.
itulah, jadual penuh. sehari 4 kelas. ade je yang 2 kelas. tapi satu subjek 3 jam.
muahahaha.
apa la aku nak buat dalam bilik kuliah. -_-"

hujan. sejuk.
mudah mata lelap. cis!

*tarik selimut perlahan-lahan.*

.
.
.
.
.

*tak payah nak tarik selimut sangat laa kan.*

aku blah dulu.
bebudak rumah aku dah bising suruh makan bersila kat hall rumah ramai-ramai.
haha.
macam buka puasa kat kampung meriahnya.

alhamdulillah.
whether it's a107 or a206-
they are always the best.

mungkin orangnya berbeza.
tapi sikap mereka sama-
punya cinta.
punya kasih.
punya sayang.

tuhan, terima kasih.

:)



Monday, December 2, 2013

Tidurlah, sayangku.

Masih renyah. Masih resah. Tidak tahu apa yang hilang. Baring di balkoni, mata dibiar menghadap awan. Ah, bintang tiada walau sebutir rupanya. Patutlah. Lama. Diam. Aku masih memandang ke atas.

Dalam hati aku mohon dengan terlalu pada tuhan,"Tolonglah. Bintang. Walau sebutir. Walau."

Lama. Tetap tidak ada. Langit tetap tidak gelap. Gumpalan awan putih masih memenuhi angkasa aku. Masih. Aku masih terbaring di tengah sejuk bayu hujan. Biarkan. Aku damai begini.

Aku rindukan langit di sana.
Langit di sini, bintangnya jarang ada. Lampu sahaja yang terlebih gemerlapannya.

*usap air mata*

Aku dail nombor dia. Dia yang sedang merindukan aku. Apakah kami sama-sama sedang merindu? Lama tidak aku dengar suaranya. Lama tidak aku usik ceritanya. Lama tidak aku ketawa dengannya. Lama tidak aku bermanja dengannya.

Setelah panas cuping telinga, dek mungkin sejam lebih melepaskan rindu, dia bilang dia sudah mahu tidur. Esok dia ada exam, pagi-pagi lagi.

Merengek-rengek aku. Habis, aku mahu tidur dengan siapa?

Dipujuk-pujuknya aku.
Dikatanya pada aku tentang cintanya, sayangnya, rindunya, kasihnya pada aku.

Hampir menitis air mataku.
Lalalala.

Tidurlah, sayangku.

Sepet, gemok, bambam. Tidurlah. Aku di sini masih setengah mati merindukanmu. Setengah nyawa separuh nafas.

Selamat malam.

Beban rindu aku sudah lerai. Ajaibnya suara.
Menyembuh seperti angin lalu.

Selamat malam, Kajang.
Selamat malam, Besut.
Selamat malam, Kuantan.

*bangun daripada duduk di tangga, masuk ke dalam rumah.*

Friday, November 29, 2013

Sehingga


buku-buku dah beli.
dem. dah takde alasan taknak study hahah.
dekat empat ratus jugak la melayang untuk buku-buku dan notes bagai.
kau, kalau kau tak mahu jadi semakin tough, kau jaga!
T_____T

tadi kelas ekonomi. *sigh*
miss anne sumpah gempak gila tapi tapi tapi faham-faham je la ekonomi kan.
mesti ada numbers dan graphs bagai huwwaaaaaaa nak nanges nak nanges sob sob.

tapi takpe takpe.
insyaallah boleh. yang penting study.
aku pun macam malas nak amik peduli tentang apa-apa.
hmmm.
yang aku tahu aku nak belajar. tu je.

dah aaa subjek sem 2 ni makin tough.
tapi takpe. jangan kalah jangan mengalah hoyeahhhh.

dem. aku rasa nak tukar ke akademi pengajian bahasa je nanti degree.
hahaha.
tapi, aku tak nak tinggalkan law.
tak nak tinggalkan kuantan.
tak nak tinggalkan gorgeous g.
tak nak tinggalkan nyaman aku di sini.

kuantan pada malam hari indah.
seperti kota cahaya.
lampu bertebaran bergemerlapan.
aku suka kuantan yang bising, tapi damai.

tak tahu aaaa macam mana nak describe-
tapi andai ditakdirkan aku hidup untuk berpuluh tahun lagi,
kuantan yang inilah yang akan aku kenang seumur hidup.

kuantan yang begini,
yang sedang aku rasakan damai di hirupan nafas.

mari aaa kita cipta memori suka duka di sini-
sehingga april 2014.

mari.
sebelum ianya berakhir.
sebelum tiada sesaat pun yang berlalu tanpa kenangan.

semester 2,
selamat menjadi indah.


untuk kami-
para pencinta kuantan;
bumi jatuh bangun.
bumi tawa tangis.
bumi resah damai.

selamat.

Thursday, November 28, 2013

Kenapa

*sigh*

kenapa mahu dibiarkan benci bertunas.

kenapa mahu diluruhkan cinta sesama kita.

izz.

semua ada hikmah.
semua ada sebab.

terima izz, terima. untuk hidup yang lebih indah. untuk masa yang lebih emas. dunia ini untuk semua. jangan fikir bahagia cuma kau yang berhak. jangan.

*senyum*

moga lebih meriah.
moga lebih cantik.
moga lebih kenangan.

yang baik-baik sahaja.
insyaallah.

selamat datang ke dunia G.
dunia pelangi.
sumpah.

mari kita sama-sama meraikan bahagianya ya. :)

Wednesday, November 27, 2013

Jaga


aku suka bergaul dengan orang. aku suka bercakap dengan orang. aku suka tegur orang. aku suka senyum pada orang. aku suka. aku suka berinteraksi.

tapi, aku ada masalah.
aku tak suka orang masuk dalam hidup aku.

yang aku rasa dah cukup,
yang aku rasa dah bahagia,
yang aku rasa dah tenang,
yang aku rasa dah sayang.

tiba-tiba ada orang menghulur diri nak masuk dalam ruang-ruang tersebut,
memang aku tak boleh.

rimas.

sebab semua yang aku expect, akan jadi negative.
halang lah macam mana, jauh daripada sudut hati-
aku memang fikir macam tu.

ingat lagi-
waktu tingkatan empat.
memang ramai budak baru masuk.
masuk kelas aku pun ada.

dan aku-
aku benci.

hahahah.

cara aku memberontak-
aku tulis kat papan putih dengan marker merah besar-besar;
boikot budak baru.

takpun, aku letak note kat kerusi diorang.
boikot.

tambah-tambah bila budak baru tu aku lihat menjengkelkan.
gila.

di akhirnya,
bila dah nak habis separuh tahun,
baru aku dapat terima.

aku memang pantang.
kalau mess up-
jaga.

jaga.
tu je aku cakap.

sebab aku pantang-
orang lain rosakkan kebahagiaan orang-orang yang aku sayang.

dah lama dah aku simpan.
dah lama tak tunjuk.

tapi ingat-
di masa hadapan,
kalau kau buat apa-apa kat G;
JAGA.

jangan buat aku hempaskan buku kat depan kau.
jangan buat aku jeling kau.
jangan buat sampai aku cakap, "kau dah kenapa?!"

jangan buat perangai yang aku tak boleh nak get rid sampai sekarang itu muncul lagi.
jangan.
sebab aku takkan teragak-agak.

jangan nampak aku baik.
sebab kalau melibatkan benda macam ni-
kau akan nampak siapa aku.

aku belum tunjuk,
sebab belum perlu.

tapi selagi kau tak buat perbezaan yang buruk pada G-
aku masih akan senyum.
aku akan cuba untuk terima.
aku akan paksa diri aku terima.

aku janji.
aku janji aku cuba.

kalau tak-
aku ulang lagi;
JAGA.

Tuesday, November 26, 2013

Semester 2


dah hari kedua semester dua di sini! hmmm. hmmmm. jadual kelas semakin penuh. cuti sabtu ahad je. dan belajar lapan subjek.

law037. law039. law087. law088. elc092. elc093. eco099. ctu086.

empat subjek law. satu subjek english. satu subjek writing. satu subjek ekonomi. satu subjek asas syariah.

malangnya-
kena belajar ekonomi!
dem dem dem aku dah la tak ingat apa nak main kira-kira ni. huwaaa. tapi kan, aku rasa macam boleh je go on kot sebab masyaallah pensyarah kitorang sangat cool.

miss anne namanya.
memang kecoh kelas.
sebab dia sangat comel, cool dan steady.

aaaa, sangat best kelas dia!

penat. penat. penat. baru dua hari kelas. haha. dah terbiasa makan tido.

so far so good.
gorgeous g is still there for me.

oh, 25112013. kelas pertama introduction to law ii. dengan lecturer baru. miss illa. semester 1, iqbal dan ummi yang jadi class rep & assistant. semester 2, mimi dan iffah. :))

miss illa suruh sorang-sorang perkenalkan diri. macam biasa, nama kemudian asal kemudian kenapa masuk bidang ini.

bila tiba part kenapa boleh ambil law-
jawapan aku;
accidentally. sebab ni last choice aku masa isi upu. so instead pergi ke matriculation and getting involve with sciences and maths, better la aku buat mende ni. cliche. ada dua tiga orang juga la yang spesies aku. lari ke law sebab taknak sciences dan maths. haha sep siket iekyn & zam! okay. okay. aku cakap lagi, at first susah la nak survive but things get better becauce i have a gorgeous classmates.

lepas aku cakap gojes tu, bebudak ni pun buat auwwwwwwww tacing reramai. ngahaha. bila aku duduk, miss illa cakap, "best compliment ever." :)

zam dan bal pusing belakang lepas tu cakap, izz sweet hahaha.

bukan aku nak buat sweet ke apa. aku memang sayang gojes g. aku memang hargai mereka. sebab memang betul, mereka yang buat things get better. seksa betul aku waktu mula-mula masuk sem 1. takyah cakap la deraian air mata yang tumpah. tapi, luckily mereka ada.

dan lama kelamaan-
kuantan sudah menjadi semakin indah. law sudah menjadi semakin sebati.

kerana mereka.

dan aku bertahan-
kerana aku ada gojes classmates yang kami gelarkan diri kami;
gorgeous g.

memang dah lekat nama tu.

juga kerana aku ada ohsem housmates.
:)

kat sini aku buat keputusan tak nak bergaul sangat dengan orang. tak amik port dalam mana-mana jawatan. cuma budak yang mungkin hanya dikenali oleh classmates dan housemates je. dan aku, aku kenal classmates dan housemates je among 300 orang budak uitm kat sini. dan yang lain semua kenal gitu-gitu je. setakat tahu muka. setakat tahu budak uitm. ye, uitm kuantan kecik je. so aku rasa macam aku duduk sekolah asrama je. ekeke. bezanya, curfew 11pm. tu je. alhamdulillah seronok!

tapi bila dah ada housmates-
yang mana ada crush tu, silakan kongsi silakan tunjuk.
yang mana ada gosip, satu kuantan tahu.
yang mana ada kisah itu ini, asyik cerita.

maka, update jugakla berita kampus ni ngahaha daripada tak kenal orang boleh la setakat kenal yang mana mahu yang mana perlu. :))

sebab bagi aku-
aku dah boleh hidup cuma dengan classmates dan housemates.
rasa macam hadiah daripada tuhan.
rasa diberikan nafas baru untuk hidup.

baiklah, untuk hari ini-
cukup.

selamat malam kuantan.
moga nyaman senantiasa.



Sunday, November 24, 2013

Tamak


aku tamak.
aku tak suka berkongsi sayang.
aku mahu sayang seluruhnya hanya untuk aku.

tapi, aku bahagia tamak begitu.

aku bahagia tamakkan tok, mama, papa.
walaupun menjengkelkan kadangkala perangai aku ini.

mana tidaknya, asyik berebut kasih.

dem kuantan. dem.
kenapa cepat sangat dipanggilnya aku?

aku masih belum puas menggesel-gesel pada mama.
aku masih belum puas memeluk-meluk.

masih belum cukup.

harini serba tidak kena. petang tadi sampai aku menghentak-hentakkan kaki ke tangan sofa, merengek-rengek mahu paksa mama temankan ke pasaraya cuma untuk beli ubat gigi dan biskut.

menjengkelkan?
tidak.

aku memang begini.
aku tamak.

dem. aku tak nak balik kuantan!

 

Pria


ada-
masa isi minyak dengan acu, acu mintak tolong abang stesen minyak ni isi angin kat tayar.
nampak macam 20 an la. manis-manis sahaja.

dia buatkan keempat-empat tayar.

bila dah sudah, acu hulur lima ringgit.
acu cakap, buat beli air.
tanda terima kasih sebab tolong dengan manisnya.

tapi dia tak ambil.
beria-ria dia lari elak-elak bila acu paksa dia terima.

akhirnya,
dengan senyum yang paling sopan,
dia cakap kat acu, "takpe. dah memang kerja dia."

lepas tu dia senyum lebar-lebar,
kembali bertugas tanpa ambil duit yang acu mahu kasi.

walau cuma jaga pam stesen minyak.
pekertinya nampak.

ah, rupa-rupanya masih ramai pria berbudi di luar sana.
masih ada.

Friday, November 22, 2013

Konservatif


Reply 1997.

kena tengok aaa. siapa-siapa yang rasa dia lahir tahun 90's wajib tengok haha sebab bagi aku, inilah cerita yang paling best. mana taknya, tengok cerita ni mesti macam terimbau zaman-zaman kecik dulu. dengan kawan-kawan. ye laa. main kat keliling rumah. main mainan kecik tu. tido atas kamus dalam kelas. tengok tv yang ada tv 1,2,3 je kot kalau kat mesia ni. takde henfon. main surat-surat. haha. petang-petang lepak dengan kawan. takde risau-risau.

aku ni konservatif sikit. aku mengaku. mungkin, sangat konservatif.

konservatif ni menurut pusat rujukan persuratan melayu adalah-
ingin atau cenderung untuk mengekalkan sesuatu keadaan yang wujud atau yang menjadi kebiasaan.

bagi aku, sebenarnya dunia hujung jari ni tak best. whether kau akan dapat banyak baiknya atau kau akan dapat banyak buruknya.

aku tak pernah suka mainan kat smartphone. tak pernah addict. kau akan hilang sense untuk main-main dengan apa yang ada kat keliling kau. takde kerja je, mesti diam je tumpu phone. buat apa? main candy crush. --" dan itu akan buatkan aku sangat rindu pada mainan aku zaman dulu-dulu. lari-lari, sorok-sorok, lompat-lompat. sebab aku dah besar? memang. tapi aku tengok adik-adik aku mana ada dah main-main macam tu. agaknya, kalau aku tanya adik aku, mesti diorang tak reti nak buat tali getah yang kita ambil getah banyak-banyak dan kita sambung-sambung lepas tu panjang gila lepas tu kita main lompat-lompat. haha.

sekarang ni pun, aku dengan zee je kot yang bila free main mainan kaki. bila dah terer, nampak macam kitorang tengah menari tarian inggeris haha. padahal tengah battle step. satu-satunya permainan yang aku main sekarang. itu pun dah cukup buat aku gelak-gelak. dan aku lebih prefer ini daripada candy crush.

sekarang dah tak ada main surat-surat ke tulis-tulis guna pen ke. semua pakai wassap je. semua jenis kenangan dalam phone je. macam entah, aku tak tahu. aku tak suka. mungkin sebab aku sukakan kertas. jadi aku sedikit bias.

*sigh*

sekarang ni kalau boring mesti bukak tv. hadap tv je. cerita pulak mostly cerita entah apa-apa. aku rasa macam dungu sungguh. tapi rasa macam tersekat. nak keluar main-main ke jalan-jalan kat luar rumah memang tak ah. tambah pulak duduk rumah sebuah-sebuah macam kat kawasan aku ni. harap bebudak kecik je la or budak-budak lelaki main bola.

bosannya!

aku sebenarnya dah muak dengan televisyen. paling aku muak-
ceritanya.

kalau aku tengok pun, cerita CSI, Law & Order, Merlin, The Heirs, Marry Him If You Dare. aku lemas. lemas duduk tercongok depan tv. aku harap sangat rumah aku ada pokok besar yang boleh aku bersidai kat atasnya bila boring.

masa dulu-dulu ada buaian kat porch tengah rumah aku. petang-petang mesti ambil bantal lepas tu pegang buku lepas tu berbuai-buai sambil baring kat buaian tu. damai sungguh.

sebab tu aku tak pernah ada impian nak duduk kat bandar. aku lebih prefer kampung. jiwa aku di sini. aku nak pokok. aku nak hijau. aku nak rumah kayu. aku nak orang-orang kampung yang mesra. aku nak kehidupan. dan sebab tu juga lah, dari dulu lagi kalau aku lukis-lukis, aku akan lukis rumah kayu dengan bukit air terjun di belakangnya, dengan orang-orang yang sedang senyum. itu yang aku impikan.

bila kau duduk kat beranda rumah, kau akan nampak bintang yang penuh kat langit.

itu je. itu je.

aku rasa aku ni orangnya konservatif.
sangat.

mungkin sebab aku larut dalam kenangan. atau mungkin sebab aku risau pada masa hadapan, semua itu akan hilang.

ya, dunia berubah. makin maju.
tapi jangan hilangkan nyaman aku yang masih tinggal.

jangan hilangkan dedaun hijau. jangan gantikan pokok rendang dengan binaan merapati langit. jangan. jangan hilangkan air terjun yang dingin. jangan hilangkan bintang yang bersinar di atas. jangan hilangkan syurga bumi yang manusia ada sekarang.

jangan hilangkan semua itu atas nama maju dan moden.

*deep sigh*

aku rindu masa-masa dahulu.
tetap rindu.

tapi, semua itu yang sudah berlalu. cukup dijadikan kenangan beerti. yang di hadapan, letaknya pada tangan kita manusia. moga-moga sejauh mana pun zaman merentasi kehidupan, nyaman itu tidak akan pernah hilang.

kerana nyaman yang sebenarnya itu,
adalah cinta daripada tuhan.



ps. dah lama tak masuk hutan! rindunya hijau. rindunya sungai. *nangis*

Wednesday, November 20, 2013

Deranged


tadi tengok cerita Deranged. cerita korea. cerita pasal kasih sayang, pengorbanan, keluarga. ramai yang kena virus. ada satu famili ni, comel je. isteri anak dia dua orang kena jangkitan jugak. sang suami je yang tak kena. memang tacing aaaa bila suami tu sasau tak henti-henti usaha cari penawar pergi situ sini dengan keadaan yang dah chaos, dengan gilanya. yang paling touching, bila suami cakap dengan isteri dia kat telefon, sampai menitik air mata suami tu. arghhh. kasih sayang kan.

siapa lah yang nak hilang orang yang dia sayang.

tapi cerita tu mesti lah happy ending. suami tu peluk anak-anak dia. lepas tu isteri menangis depan dia sambil terduduk sebab macam tak percaya je keadaan gila yang dah berlaku kat diorang sebelum ni. lepas tu suami dia panggil nama isteri dia lepas tu satu famili peluk sambil menangis.

siapa yang tak touching? siapa?


* * * * * *

aku dah jadi manusia yang tak peduli orang lain dah. aku. entah. aku tahu aku kejam. tapi aku rasa hati aku dah macam batu. aku tak tahu dah berapa kali aku sumpah seranah diri sendiri.

dem.

memang patut pun. kadang-kadang kau nak sangat ubah diri kau, tapi kau takde kekuatan. sampai di akhirnya, kau dah hilang sense untuk berubah.

dan kau biar keadaan, dengan tetap begitu.

contohnya: kau nak sangat hiraukan orang yang kau sayang, yang bermakna. tapi kau tak boleh. kau kosong. macam mana kau nak sayang orang kalau diri sendiri pun kau hancur nak lulur sepenuh kasih? di akhirnya, semuanya terbiarkan begitu.

kau jadi manusia robot. tapi, kau tak sedar.

sedar-sedar, kau dah begitu.

dah terlambat.
dah terlambat.
dah terlambat.

* * * * * *

alaaaa. gigi hari tu dah sakit balik. cuma tak seteruk hari tu. dah berapa kali kemam ais dalam mulut tak berhenti. tapi sebenarnya, ianya akan lagi menyakitkan. ye la, masa ais tu ada dalam mulut, sejuk, kebal, tak rasa la sakitnya kan. bila dah habis, lagi sakit denyutnya. arghh. sekali kau dah pakai ais, kau tak boleh berhenti. sebab bila takde, makin sakit!

tak tahan sangat dah.

cari painkiller yang doktor bagi hari tu. ada tiga biji lagi. ambil satu biji. tarik nafas dalam-dalam. telan. tapi bukannya sakit tu terus hilang kan.

letak ubat kebas dalam mulut. yang hari tu ada lagi. beli kat farmasi. dem. sampai ke lidah kebas sebab terkena cecair tu jugak. ye la. mulut besar mananya. kecik je.

tahan sakit. tunggu painkiller jalan. sampai tertido. bila bangun je, dah tak sakit. fuh.

tuhan nak hapuskan dosa-dosa kau yang terlampau banyak tu. sabarlah. tuhan masih kasihankan kau. sabarlah.

* * * * * *

Monday, November 18, 2013

Heroes

kelmarin ada lipan bawah sejadah. panjang jari telunjuk jugak aaaa. aku nak buat apa pun tak berani. padahal ada je kamus tebal ke penyapu ke nak kasi lipan tu mati.

yang paling best bila ada heroes-
they act likely as they are.

bisik-bisik panggil adib. adib cakap kat papa. papa suruh adib buat sendiri guna penyapu je. adam pun masuk jugak. diorang bekerjasama keluarkan lipan tu dari bilik aku.

yang aku-
berdiam kat katil.

haih. lepas tu diketawakan oleh budak berdua tu sebab bagi diorang lipan tu, "elehhhh".

-_-

seyes aku cakap. aku tak boleh. urghhh. lipan tu aku boleh tahan lagi kalau ada dekat. tapi satu-satunya yang aku paling ngeri, ular. masyaallah. even yang kat dalam tv pun aku tak boleh tengok. ingat lagi, aku pernah tengok cerita snake on plane. memang kisah ular. natijahnya, sampai termimpi-mimpi.

sejak itu, memang aku langsung tak berani. langsung tak.

hah. aku pun tak tahu la apa nak jadi dengan aku. lipan ular trauma. ubat biji pun tak boleh. jarum nak cucuk lagi la!

hari itu sakit gigi. doktor cakap dia nak bla bla bla bla tapi kena cucuk ubat bius dulu. urghh dengan pantasnya buat muka seram. aku rela minta ubat makan. tu pun dia kasi biji. tu pun nangis-nangis nak telan. dah berapa terbazir masuk dalam sink. letak dalam pisang dulu lah. haihh. ini semua salah nurse gigi yang cabut gigi aku masa darjah 5. dia cucuk mak aiiiii. sejak hari tu, terus aku trauma dengan jarum kalau nak cucuk dalam mulut. sejak hari tu, aku tak pernah deal dengan jarum kat mulut.

dem aaaaa.

macam mana nak hidup macam ni. tak tough langsung.

Sunday, November 17, 2013

Tawar

aku tak tahu. tapi aku bangun pagi ini, dengan rasa sedih. *sigh*

senyum tawar.

tolong terbangkan aku ke dunia yang paling hujung. nanti biar aku kais sendiri sisa nyaman yang tinggal agar tidak hati aku kejung.

dunia. apa sudah jadi sama engkau.

Saturday, November 16, 2013

Fikir mak ayah


ahad minggu depan dah kena balik uitm. sabtu sehari sebelumnya ada muet- listening, writing & reading. oh pehlis. aku lebih rela burn seratus daripada terpaksa reseat muet lagi nanti march. hahaha. band 4 please. band 4.

somehow aku tak tahu lah kenapa aku belajar benda ni. kenapa aku kena amik muet band 4. aku tak berani letak harapan la sebab dulu english spm aku pun tak capai. when you are expecting, and you finally get nothing... that is a total disappointment. ngaahaha.

ok serius aku tak tipu.

ye la ye la. tahu tuhan bagi semua benda bersebab. tahu rezeki orang takkan sama dengan rezeki kita. tahu yang tuhan tu adil. tahu tahu tahu. arghhh demmit hati, tolonglah jangan fikir bukan-bukan.

how i wish aku nak cepat-cepat habiskan master dan kerja. nak simpan duit nak bagi kat mama papa. nak bagi kat adik-adik. kakak aku? tak payahlah. nanti dia pun kaya hahaha. nanti aku dan kakak aku dah kerja, senang sikit nak tolong mama papa. adik-adik aku yang berempat tu mak aiiiii, hahaha.

kau dah besar ni barulah kau tahu kan susah payah mak ayah besarkan kau. huaaaaa.

the only way nak tolong mak ayah-
belajar.

jangan duk berjimba sangat. reti? aku nak jugak buat law. tapi aku tak boleh decide lagi whether aku nak jadi lawyer ataupun lecturer. and before master nak amik LLB Syariah ke kat UIA setahun or dua tahun buat double degree. or tengok la macam mana. dah bersimpang siur jalan dalam kepala otak aku ni. terus lari daripada cita-cita asal lepas spm dulu. yang pasti, semua jalan yang aku nak amik- law.

kalau tuhan dah letak aku, at the beginning kat law;
then i will finish it. i have to.

sebab nanti lapan tahun lagi-
aku nak mama papa boleh senyum sebab kakak aku dah jadi biotechnologist dan aku dah jadi lawyer.

tu je.
tu je aku nak. mama papa senyum.

dan serius, kau fikir je mak ayah-
mesti kau akan dapat feel nak study. nak berjaya. nak habiskan belajar. nak bagi duit kat mak ayah. nak bawak mak ayah pergi makkah.

kan?

sebab kau dah dapat sense tu, sense susahnya orang tua aku kerja cari duit nak besarkan anak-anak dia. eventhough mak ayah aku cikgu.

sebab tu aku salute sangat parents yang susah payah banting tulang nak bagi makan anak. terharunya. sebab tu lah, manade kasih sayang kat dunia yang paling mulia selain kasih sayang mak ayah?

*diam*

*pandang muet model papers*

*sigh*

gotta go. wish me luck in muet!


Friday, November 15, 2013

Deena


semalam kan kecoh-kecoh pasal muet march bagai hahah. aku pun dah pasrah dah sebab memang tak dapat la aku nak beli no pin kalau aku nak pun sebab bank tak bukak hari jumaat. sedang ber-huarghhhhh kat wassap group tetiba deena cakap kat aku, yang boleh je kalau nak dia tolong belikan. deena tu budak johor. aku pun rasa macam, kalau lah aku ni deena dan kawan aku adalah aku, mungkin aku takkan offer diri aku untuk tolong beli no pin. ye laa. harga beratus. menyusahkan pulak sebab diri sendiri pun tak tentu nak beli ke tak.

jadi aku macam terharu sangat. aku macam huwaaaaaa. aku macam tak tahu nak cakap terharu macam mana bila kita susah lepas tu orang lain dengan no offense nya nak tolong bagai. melibatkan duit lagi. bukannya sikit. padahal bukannya rapat tahap gila-gila pun. sekadar rapat sebagai kawan sekelas. rapat sebagai keluarga gorgeous g.

dan nak tahu apa yang deena cakap kat aku,

"alaaa, takpe la. kita kan kawan. ^_^"

dem. aku rasa nak nangis sekarang jugak!

sebagaimana tuhan pertemukan aku dengan manusia bukan pemberi cinta-
sebagaimana itu jugalah Dia pertemukan aku dengan manusia yang cintanya penuh hingga ke langit.

lepas semua dah settle, lepas semua keluarga gorgeous g tarik nafas panjang sebab mostly kitorang dah selesaikan muet march ni after pelbagai rumours and we had to take the final decision which was buying that pin number. just in case. we would take the risk.

aku cakap kat deena,

"seriyes anak kite nanti kite nak letak nama deena dotdotdotdotdot. supaya dia jadi baik macam awak. haha"

deena.

deena sakinah.

terima kasih. :))


ps. aku rasa aku perlu mula catat semuanya di sini lagi sebab, aku tak mahu semuanya hilang. memori aku dah semakin mengabur. dan aku perlu tulis, supaya suatu hari nanti aku boleh senyum sendiri apabila membacanya lagi. dan supaya, aku takkan lupa yang tuhan pernah menghadiahkan deena sakinah dalam hidup aku.



Thursday, November 14, 2013

Dem

dem aaaaaaa muet ni. demmmmmmmm!

+×÷=%_€£¥₩!@#$/^&*!

aku tak tahu nak beli ke tak no pin untuk muet march nanti. just in case tak dapat band 4 la kan untuk muet nov ni. hmmm hmmm. tapi dah dekat seminggu takde konklusi daripada wassap kelas hahah kejap nak beli kejap taknak beli. yang pihak muet cakap nak tutup esok dah. yang madam cakap takyah beli nanti madam do something.

tetibe kat group aie cakap, "bank terengganu bukak ke jumaat"

tadi budak kelas aku dah decide nak beli, takpe la korbankan seratus ringgit daripada korbankan degree law. arghhhhh, masalahnya esok dah tarikh tutup dan esok adalah jumaat yang memberi makna bank tak buka.

jadi, aku rasa aku jumpa korang di akademi pengajian bahasa je laa nanti degree!

susah sangat nampak. arghhh.

okay, bukak practice muet sekarang. muet nov, kau akan kasi aku band 4. kau ingat!

huh.

banyak betul kerenah birokrasi.

dah la, selamat malam dunia. selamat malam. aku penat. penat jugak hidup sendiri ni. takde orang yang aku mahu minta telinganya. tak sampai hati sama sesiapa. kalau dulu.....

ah!

kuat. kuat. kuat.
aku sudah tidak mahu terlalu bergantung pada manusia.

hilang juga akhirnya.
haha. pasti.

selamat malam dunia. tetapkan bintang itu dilangit sana, agar aku masih mampu punya nyaman. walau secebis. walau.

Pisah

Sepuluh hari lagi.

Demmit.

Macam malas pulak nak balik Kuantan. Huarghhhh.

Sebab aku tahu, masa aku di Kuantan akan berakhir dalam sekelip mata je. Sem 2 akan bermula, dan berakhir.

Dan aku, belum mahu itu terjadi.

Aku sayang UiTM Kuantan dan segala isinya.

Dalam hidup, ada satu je perkataan yang aku benci-

PISAH.

Tuesday, November 12, 2013

Gelap


orang yang paling jauh daripada Allah-
adalah orang yang hatinya keras.

ustaz don cakap.

macam mana Allah nak dekat dengan kita kalau hati kita keras.

T_________T


* * * * * *

allahurabbi. aku dah tak ada daya.

aku.

dah.

tak.

ada.

kekuatan.

sebab aku pun tak tahu, apa yang dah jadi kat aku sekarang.


* * * * * *

aku sekarang, suka bergelap.

aku benci, ada cahaya.

benci.

Monday, November 11, 2013

Setan

Setan apa yang melata dalam hati kau ni?

Setan apa.
Sampai kau jadi macam ni?

Sunday, November 10, 2013

The moment when-

The moment when-
Kau tak dapat tahan air mata sebab tengok cerita drama yang pernah jadi kat kau.

The moment when-
Kau dapat mesej lepas tu bukak pintu lari turun ke bawah tapi yang ada cuma deruan kereta lalu-lalang bersebelahan pagar.

The moment when-
Kau call kawan kau lepas tu kau panggil nama dia sambil tersedu-sedan sampai teresak-esak.

The moment when-
Kau cerita dengan juraian air mata dan terduduk kat atas jalan tar kat bawah apartment macam orang bodoh.

The moment when-
Kau nangis kuat-kuat macam orang gila sambil pegang telefon sorang-sorang tengah-tengah malam.

The moment when-
You just cant hold onto it anymore. How you wish it is a nightmare. But it doesnt turn out as you likely want to.

The moment when-
It is over.
Sunday. 180813.

Mana nak cari

sucks.

mana nak cari-
yang macam lee min ho.

hahah.
maybe i should get rid all of my korean dramas in this hardisk.

memang fairytale sangat.
tak wujud.

sebab, aku tak percaya ada.

Saturday, November 9, 2013

Sudah


hmmm.

aku benci jadi manusia yang berjaga malam. aku benci jadi manusia burung hantu. tapi, tetap tak terubahkan. tetap mata tidak mahu pejam selagi belum 2-3 pagi.

kau dah kenapa.

petang tadi sudah berkemas-kemas sedikit bagasi untuk dibawa ke Kuantan nanti. padahal, masih berbaki 2 minggu lebih sahaja lagi cuti. arghh, aku rindu Kuantan. aku rindu Sekilau. aku rindu Gorgeous G. aku rindu A107. aku rindu UiTM. aku rindu bandar yang tidak pernah tidur itu.

sudah habis idea nak buat apa. asyik televisyen televisyen televisyen oh pehlissss. aku benci aku. culas. malas. huarghhhhhhh.

dan sebenarnya, aku rasa kosong. rasa macam dada ini lompong. tapi dalam masa yang sama, tersesak-sesak dengan keserabutan. entah la, mahu dibilang seperti apa lagi. sedangkan aku sendiri tidak mengerti. tidak reti untuk memujuk dan menenangkan hati sendiri.

aku rindu nyaman.
aku rindu damai.
aku rindu perasaannya berdiri dibawah hujan merintik turun ke bumi.
aku rindu depangan tangan yang menangkap angin sepoi-sepoi sehingga membuai-buai wajah aku.
aku rindu segala yang sudah lama aku tidak rasa.
aku rindu segala yang sudah tidak ada.

hidup ini, terlalu pantas.
sampaikan aku tidak sedar bahawa aku sudah berbelas tahun menghirup nafas.
sampaikan aku tidak sedar bilakah aku menjadi besar.
sampaikan aku tidak sedar masa itu berdetik rakus tak menunggu.

kerana hingga kini, aku masih pura-pura tidak sedar.

aku masih larut dalam khayalan indahnya bermain lompat getah.
sukanya berkejar-kejaran dalam air banjir separas pinggang bila tiba musim tengkujuh.
seronoknya melihat bintang malam daripada atas motor papa tika pulang daripada kelas.

dan aku tahu, aku sudah hilang semua itu.
kerana itu, aku panggil ianya kenangan.

sampai satu saat, air mata kau masih akan meluruh jatuh,
kerana rindu.

ya, cuma kerana rindu.
untuk sesuatu yang tidak lagi kau punya.

*senyum*

agaknya manusia memang begini, seringkali sahaja mahu mencari yang pasti tidak ada. yang pasti tidak akan bertemu.

dan aku rasa,
aku sedang merindukan manusia,
yang tidak merindui aku.

:))

tidak apa. aku sudah biasa begini.

Friday, November 8, 2013

Lebih

Kau rasa ada ke-
Manusia selain ayahbonda yang akan mencintai kau lebih daripada diri sendiri?

Sejujurnya-
Aku tidak pernah percaya;
Aku tidak pernah percaya akan ada.

Thursday, November 7, 2013

Bertahan dalam hidupmu


Jika engkau pergi hilang dariku.
(Noah. Jika Engkau.)

.

.

.

.


Lagu inilah yang sekerapnya berdansa di telinga aku sekarang.

Aku punya perangai-
kalau aku suka satu-satu lagu, akan aku ulang mainkan lagu yang satu itu untuk berminggu berbulan lamanya sehingga habis minat aku, sehingga aku bertemu lagu lain.

Aku kan bertahan dalam hidupmu.

Tak. Aku tak mahu bertahan dalam hidup siapa-siapa.
Tidak mahu.


Terhempas dalam jaga


Kadang-kadang aku rasa macam bodoh, oh dan sedih.

Macam manalah dulu, aku boleh terlalu beri sayang pada yang bukan sepatutnya.
Macam manalah dulu, aku boleh percaya sehabisnya pada yang bukan sepatutnya.
Macam manalah dulu, aku boleh menangis untuk pada yang bukan sepatutnya.

Macam manalah dulu, aku boleh pentingkan hidup yang bukan sepatutnya;
bukan hidup aku sendiri.

Gila.

Bila dilihat kembali coret-coret lama-
Aku rasa mahu sumpah diri sendiri.

Gedik.
Bodoh.

Haha.

Yang dulu di waktunya-
ada hikmah,
ada hikmah,
ada hikmah.

Pada yang sekarang-
nah sekurang-kurangnya kau tahu untuk bilang pada sendiri,
"Jangan jadi bodoh lagi! Cukuplah sekali."

Kan.

Kalau tiada yang dulu-
kayu.

Mungkin tiada yang sekarang-
besi.

Nampak tidak Tuhan sedang ajarkan kau,
tentang sesuatu?

Maka, bila sudah tahu bila sudah diajarkan tentangnya-
berhenti berpura tidak tahu,
berhenti mahu melakukan yang sama,
jangan lagi perit itu diseru-seru,
takut nanti jatuh terhempas dalam jaga.

Sakit.

:))

Aku ni memang bodoh, ke?


Wednesday, November 6, 2013

Pada yang jiwanya ada


Kalau boleh diulang putarkan masa, satu je yang hendak aku ubah-

Aku sepatutnya cari sekolah yang ada aliran sastera tika tingkatan empat.

Serius.
Itu je.

Sebab aku sangat menentang bila adik nak ambil sains tulen dulu. Sedangkan sekolahnya ada sastera. Mungkin kerana aku cemburu tiada terhidang peluang sepertinya. Atau mungkin kerana aku tidak mahu dia merasa sakitnya silap pilih. Atau mungkin juga kerana aku tidak mahu dia terpaksa belajar sesuatu pada yang jiwanya tiada. Atau lagi sekali mungkin aku yang salah tafsir, sastera itu bukan hentian jiwanya tapi jiwa aku.

Seperti aku.
Belajar pada yang jiwanya tiada.

Bahasa itu jiwa aku.
Dan, aku tersadung barangkali. Lari jauh daripada jalan yang aku cinta.

Hikmahnya ada. Aku tahu. Maka- kalian yang bingung membuat pilihan untuk apa sahaja;

Pilihlah pada yang jiwanya ada.
Pada yang kalian merasa cinta di setiapnya.

Friday, November 1, 2013

Legal

I am no a good law student. I start the journey with full of pain. But God says that He will never give the obstacles more than His servant could get rid of it.

Law was my burden.

But now, Law is my blessing.

What I really want to do right now is-
Live the semester 2 for good. And being able to further my Bachelor of Legal Studies at UiTM Shah Alam.

Sem 1-
I could say alhamdulillah for the result itself which is above from 3.0 but yet still not have the chance for the Dean's List.

As saying goes, "The starting point is always the hardest!"

I am the one who make the choice. And my choice is, to strive for success in second semester!

No more times for virtual world, please. And no more time for something that can mess up the life. No more. No more. I repeat, no more.

Oh, I need to focus on MUET's last 3 papers in no time.

Band 4. Band 4. Band 4.
Ameen.

Law

This-
Is what I gonna do.

FINISH MY LAW SCHOOL.

:)

Alhamdulillah for the result. Starting point is always the hardest though. Alhamdulillah.

Thursday, October 31, 2013

End

God I feel like tomorrow will end.

Ada yang dah dapat result, ada yang belum. Tak larat dah nak recheck email! Demmit I'm dying.

But I know He will only gimme the result which is the best for myself.

Hope so.

Oh.

Result

Esok result final exam semester 1.

Hmm.
Semua orang dah nervous.

Aku?
*diam*

Wednesday, October 30, 2013

Masak


Aku penat.
Aku penat.

Sebab aku penat, choc cuppies aku dah tak cantik. Masak, bila takde kebahagiaan, terus tak jadi masakan kita.

Masalahnya,

hati aku dah terlalu,
perit.

Tuesday, October 29, 2013

Penat

AKU PENAT.

Nervous

I cant sleep.
I'm freaking nervous.
I dont know what tomorrow will be.

Oh, MUET.

Screw all those feelings up!

Tomorrow will be okay.
No, it will turn out better.
But if you have faith, it will be the best day ever.

What say you, huh?
:)

Rabbi yasser wa la tu3asser.
Rabbi tammim bikheir.

God, ease the hardship.
God, make it perfect with goodness.

Ameen.

*close the eyes, sleep well dearself*

Monday, October 28, 2013

Tomorrow


Benci betul dengan diri aku yang sekarang-
makin jahat.

Hidup-
macam entah apa-apa.

Oh, esok Speaking Test MUET. Aku ni, paranoid tak bertempat kalau nak pergi tempat baru. Urgh. Nka kena pergi SMKTM pulak dah yang memang aku tak pernah jejak kaki hokeyyyy perkara yang aku paling tak suka is, being a stranger. Demmit. Ingat lagi dulu macam ni lah perasaannya sewaktu nak pergi interview maktab urghhhhhhhh dem dem dem. Tapi, waktu tu ada je orang yang pujuk aku suruh pergi, tak-ada-apa-yang-nak-dirisaukan. Oh, aku percaya apa yang dia cakap then aku pergi, completely finally being a cool stranger haha at least for myself and you know what, I got the best experience ever.

Jadi, ceritanya esok dah takde sape dah nak pujuk-pujuk suruh jangan takut jangan paranoid tak tentu hala hahaha unfortunately that's me. -_- I AM FREAKING NERVOUS SWEAR TO GOD I AM SOOOOOOOOOOOOO NERVOUS. Okay, tak payah nak drama sangat laa kan. Tomorrow will be doing just fine. Dan, aku tak perlu sape-sape dah nak pujuk aku suruh aku pergi or pergi menggentel dekat sape-sape dan cakap yang aku takut. No way. You are much braver now. Kan. See, life turns you into another person. Somehow it's good but somehow you yourself know that it's awfully terrible to change on something. And, no worry. I have move on. I moved on.

Because YOU, had taught me that no matter how much I feel loved by someone I love-
they will not stay in your life forever.

Tell me, who will?

So I told myself, "You gotta get up and move on. No one can care yourself best unless you yourself. Be a brave girl. Speak up for your words. And, do not let people ruin your life. Even if you have to be alone, be. 'Cause it's better than having someone who mess your life up. You know why? It's hurt to dependant on someone that you know will be leaving you for no reason. And finally, one leaves. And, it is reaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaally stab your heart. See? Be tough."

And here I am.
Living.

Fuhhh. Tomorrow. Will. Do. Just. Fine.





Sunday, October 27, 2013

Percaya

Dulu dan sekarang-
dah tak sama.

Percayaku sudah habis.

Friday, October 25, 2013

Faham

Aku tak faham orang,
dan orang tak faham aku.

Rumit,
tapi aku tak reti nak terangkan.

Biar,
fikirlah apa sahaja aku tak kisah.

Ceritanya terlalu rumit.
Biarkan sahaja apa yang kalian nampak-

Yang tak ternampakkan,
biar aku diamkan sahaja.

Kerana kalau difikirkan orang,
sampai bila?

Sampai bila?
Jawab.

Thursday, October 24, 2013

Lapar

Pagi-pagi lepas mama papa adik-adik pergi sekolah terus masuk dapur.

Panaskan nasi. Ambil daging tongkol yang aku rebus kelmarin daripada peti. Hiris nipis-nipis. Panaskan minyak. Campakkan daging. Bubuh sos tiram, sos tomato, garam, gula, air sedikit. Biarkan menggelegak okay siap daging masak merah.

Tak tahu mimpi apa lapar pagi-pagi buta cenggini.

Duduk depan TV tengok cerita Misiku Kuza yang episod akhirnya dah lama dimainkan tapi aku tak pernah sempat tengok pun lagi. Astro Best ada cerita Chennai Express. Shah Rukh Khan. Huuuu tapi mama macam tak bagi sebab mama cakap SRK punya cerita dah tak best. Sebab dulu aku langgan cerita Jab Tak Hai Jaan mama cakap tak best eh eh eh tapi best je bagi aku. Yang penting ada SRK. Haha.

Lepas makan kenyang-kenyang, melepek depan TV. Haa, baguslah anak dara punya perangai. Kain tak basuh lagi, pinggan mangkuk menggunung masih dalam sink tu. Bagus. Bagus. Kerja banyaaaaaak hoiiii jadi suri rumah ni.

Betul-betul menikmati leisure time kan. Pagi je. Malam bertungkus lumus buat cuppies choc nak sara hidup ekekeke.

Okaylah dah zuhur. Kerja banyak lagi. Kbai.

Besi

Sakit-sakit aku,
dibiar-sepikan sahaja.

Luka-luka aku,
ditidak-pedulikan sahaja.

Sini,
robek aku punya hati,
besi,
mengerti?

Wednesday, October 23, 2013

Tepi

Cinta Tuhan kau tolak tepi,
kerana itu kau terpinggir sepi.

Peduli

Dulu hati aku pernah rebel. Iya. Teruk. Sampaikan aku punya perangai tak pernah mahu peduli orang. Lebih suka hidup sendiri- sendiri.

Sekarang, aku dah tak boleh buat macam tu. I care people too much instead of I'm not realize that people don't. Too much.

Hingga satu saat, aku rasa aku dah beban sangat. Dan aku tak sedar, bila perangai lama aku tu datang balik. Tak sedar dan aku rasa aku perlu biarkannya bermaharajalela sekali lagi-

sebab aku sudah terlalu sakit untuk peduli.

Tuesday, October 22, 2013

Mati-mati

Selama ini aku percaya tak berbelah bahagi.

Rupa-rupanya, macam kena tipu hidup-hidup.

Mati-mati aku percaya seluruh jiwa raga.

Tuhan, tukarkan.
Hati- sudah kecai sepai.

Angan

Selamat malam selamat pagi.

Daripada petang bekerja di dapur ekeke siapkan kek-kek coklat kecik yang kawan Farah tempah. Okey seringgit satu bekas alang-alang dah buat tu terus buat banyak sikit kasi Farah jual kat kawan-kawan dia. Huhu. Aku perlukan duit. Haha. Sebab dah biasa dekat UiTM, kan ada elaun. Berbulan-bulan hidup guna elaun tu je haha habis satu semester cukup-cukup habis duit haih baguslah. Jadi bila dah balik rumah ini kalau nak beli apa-apa nak mintak duit mama papa rasa macam bersalah pulak. Rasa macam menyusahkan pulak huwaaaaa tambah-tambah kalau nak pergi berjimba kat Jerteh ekeke. Memang tak ah.

 Maka mari kita balik pada kerja lama kita sewaktu lepas SPM iaitu merekrut adik-adik bawak kek/tat jual kat kawan-kawan. Haha. Kalau aku taknak buat pun, diorang paksa jugak sebab ye la budak-budak. Suka nau makan mende-mende cenggitu.

Lepas isyak buat Snow Cheese Cake yeayyyy dua biji sebab nak bawak pergi sekolah esok. Tak tahu lah tu macam mana rasa mende tu. First attempt. Lalala.

* * * * * *

Daripada dulu aku ada satu impian- yang pernah aku cerita kat housemates diorang taknak caya. Atau berdasarkan, "Gila ke hape? Ko seyes aaaa." Haha.

Cita-cita aku tinggi. Paling tak aku nak belajar sampai buat M.A. Lepas tu kahwen, duduk rumah goyang kaki memasak buat kek. Eh tak tak nak belajar sampai Ph.D. Lepas dapat tittle DR. berhenti la kerja nak jadi suri rumah.

Suri rumah yang berpendidikan tinggi mungkin? Ahahaha.
Ya, aku serius.
Tapi, kalau laki aku kaya ah. Kalau tak, memang tak ah.

Boleh bayang tak, hari-hari masak duduk kat rumah jaga anak buat buku tulis puisi omaigod heaven-nya.

Aku nak jadikan rumah aku nanti-
syurga untuk keluarga aku.

Aku nak jadikan suami anak aku nanti-
percaya kalaupun dunia ini terlalu melelahkan,
masih ada syurga untuk damaikan hati; rumah.

Aku nak bahagia dunia nanti-
pada keluarga erat yang tak terpecah-belah.

Tapi, itu hanyalah angan semata. :)

* * * * * *

Okaylah,
Selamat tidur semuaaa. Mimpi yang indah.


Monday, October 21, 2013

Mood

Sekarang dah masuk mood cooking and baking dah alhamdulillah dah takyah nak makan tido makan tido je kerja.

Punyalah lama nak amik mood. *lempang muka sendiri*

Dah la tido. Enough. Mari kita berjasa pada duniaaaaaa. Eh? --"

And somehow I just want to be the old me. The strong old me. Hoyeah. Jangan terlalu dewasa okay. Jangan. Kau tahu kau tak mampu pikul bebannya itu. Kan? :)

Let's enjoy the time of our life. Do what we want to. Do what we need to. Do what we have to. And the most important is, do with love.

After so so so so long


Good mornight!

Serious talk, it has been 18 days of my sem-break. Tapi, sampai sekarang waktu tidur aku masih lagi terikut-ikut dengan waktu tidur semasa di UiTM. Hamboiiii. Takde takde la but you know it's quite tough there. Asaimen kerja sekolah tuto cari baca kes omaiiiii buat itu ini sampai hari-hari tidur dalam pukul 1-2 pagi. Dah terbiasa. So bila balik rumah ni oh how hate it when I want to sleep but still my eyes dont compromise. It keeps open, but I dont feel like doing anything that benefits me. Keep lying on the bed and hug my little Bong Hwa. Please sleep please sleep yeah but it will not happen. Absolutely. Definitely. It has been ages for me to do not sleep at 10 pm. I want a rest, please.

Rindu UiTM. Rindu Law walaupun asyik nangis semedang when I cannot deal with it. Law for me is something that's worth enough to be studied. Law is something that I swear to God it is really really really hard for me but hey I think I am in love with it now. Tak tahu lah tu macam mana pointer sem 1 ni hmmm hmmmm tapi already tried my best. God's will, so do the result.

Undang-undang adalah satu cabang yang aku tak pernah sikit pun terfikir untuk libatkan diri. But as saying goes, God knows better. Alhamdulillah. Tak kenal maka tak cinta. Susah nak mati belajar benda alah ni bagi aku lah since it was not a good start either. But day by day everything went better. :)

9 hari lagi MUET. Band 4, please band 4.

Aku nak sambung Law Degree. I desperately want it. I have believe in myself. I have faith for myself. And I know that I can do it. I just need to push myself a little bit. Hey being coerced to do something maybe could give you some benefits in the future. Who knows? Who knows that you can turn yourself out to a better person, because sometimes we work at the best when we at the worst. There's always be miracle in disguise right? Tuhan akan tunjukkan hikmahnya. I believe so.

It's 0313 now.

I think I have to stop here.
Oh, being a law student is awesome. Cool! Believe me. You need to try it once! Er, but if my juniors want to step into this field, hmmmm, think it deeply! Hahahaha. Law was driving me crazy but alhamdulillah the love and passion are starting to grow up. It's not that bad to be in law school. Remember, God knows what He does. #notetoself

:)

Have a good day, Allah bless!



Sunday, October 20, 2013

Awak

Awak.

Saya tak boleh nak benci.

Haha dem fishhh apa yang Awak buat kat saya ni?

Biasa

Oh, tak apa.

Aku, dah biasa.

Maka, biarkan sahaja.

Tusuk

Luka aku tak dalam pun,
walau tertusuk berjuta pisau kenangan,
sebab aku ada Tuhan,
itu kau yang ajar bukan?

Saturday, October 19, 2013

Sasau

Aku ini, sebenarnya apa,
untuk engkau?

Gila.
Yang sasau di akhirnya, aku.

Kau, tidak ada apa-apa kan?
Bahagia.

Retak

Rindu itu-
Aku tahankan sedalam-dalamnya.

Sakit itu-
Aku biarkan sediam-diamnya.

Sampai satu saat,
empangan yang aku bina-
retak hancur pecah.

Aku tak sedar,
hati aku retak hancur pecah,
dengan air mata berlari turun senyap.

Sedar-sedar,
berlinang.


Sampai mati

Aku ingat sampai mati.

Kau jangan lupa-
Jasad ini yang kau robek hatinya.
Tubuh ini yang kau kelar emosinya.
Badan ini yang kau pijak perasaannya.

Sampai mati.

Kau jangan lupa aku takkan lupa.

Saturday, July 27, 2013

What doesn't kill you, makes you stronger!


You know what?

I love being me, an imperfect me.

:)



Wednesday, July 24, 2013

Iftar Gorgeous G.


Kelmarin habis kelas pukul 5 petang. Kelas kat PaLang. Lepas habis kelas tu, yang girls semua pergi solat kat surau dan boys naik ke bilik diorang bersiap-siap bagai. Kitorang yang berbelas orang ni siap solat pun diorang tak turun-turun lagi daripada bilik. Ohoi. -.-''

Lepas tu kitorang jalan kaki pergi Padang MPK depan Masjid Negeri. Jalan kaki. Sebab ramai kan. Waaaaaaaaaa. Serius jauh. Berkali-kali ganda daripada jauhnya Sekilau ke ECM. Haha. Tapi, tak terasa sangat sebab kitorang ramaaai dan masing-masing ber-huhahuha + bergambar tak henti-henti. ^_^

Boys kelas kitorang yang bertujuh itu jadi protectors haha. Kat depan diorang lead. Kat tengah diorang stay. Kat belakang diorang follow. Mana taknya, jalan bapaaaak besaaaaaaaaar. Haa, diorang la yang tolong bawak kitorang lintas jalan. Ekekeke.

Pengalaman melintas jalan lah yang paling ngeri. Huahuahua. Dengan busy-nya, ya Allah. Tapi, best. Haha.

Bila sampai kat MPK, kitorang bergambar bagai, jalan-jalan ke bazar cari makanan then bukak puasa in a circle. Oh, sweet. Lepas tu pergi solat kat masjid, kemudian berkumpul balik dan baaalik. Boys balik jalan kaki je ke PaLang, kitorang dengan Uncle Rani ke Sekilau.

Kelmarin-
memang hari yang sangat lemah untuk aku pada permulaan.
Tapi, semangat dah naik,
bilamana habiskan masa bersama mereka. :)

Sumpah aku memang tak ada mood pagi tengah hari petang.
Tapi, di akhirnya aku senyum,
sebab mereka.

:)

Oh ya, kitorang Gorgeous G.












#Iftar.GorgeousG.MPK.230714.Kuantan.



Monday, July 22, 2013

A107

Wallahi, aku cinta mereka.

Tuhanku lindungilah mereka.
Tuhanku berikan sebaik-baik hidup kepada mereka.
Tuhanku cintailah mereka dengan jaraknya biar mula daripada dalamnya lautan hinggalah ke tingkat langit teratas.

Kerana setiap satu mereka itu,
tiada kata lain yang boleh mewakili-
selayaknya adalah bidadari dunia.

;)

Wednesday, July 17, 2013

Bidadari

Mereka;
Yang memberi cinta
Yang memberi kasih
Yang memberi sayang

Mereka;
Yang jujur menghulur tawa
Yang peduli menjaga semua
Terima kasih, Tuhan.

Ps. Aku rindu kawan-kawan lama. Moganya Tuhan mencintai.







Friday, July 12, 2013

P1005G

Yang aku ada sekarang-
Mereka.

Thursday, July 11, 2013

Tecer!



Assalamualaikum, hai! :)

Rindunya nak menulis panjang-panjaaaaaaaaang. Rindu nak menulis tapi tak tahu nak cerita apa. Ekeke. Oh, hujung minggu lepas aku balik rumah. Hehe. Sebab Khamis lepas, kelas petang tak ada. Jadi, kita ambil lah peluang yang ada. Macam biasa, balik Khamis, datang semula ke Kuantan pada hari Ahad. 6 jam naik bas. Huhu.

Ahad lepas, pagi itu aku nak kena naik bas pukul 11.40 pagi. Jadi, pukul 10 tu aku pergi dulu ke sekolah. Rindu! Rinduuu cikgu-cikgu! Jalan je, dah nampak Cikgu Sue daripada jauh. Lambai-lambai kat cikgu. Cikgu buat muka pelik, "Macam mana boleh ada kat sini ni?"

Sengih lebar-lebar.

"Cuti weekend cikgu." =D

Lepas itu naik tangga pergi bilik guru. Nampak Cikgu Mat Chik pulak. Lambai-lambai lagi. Rindunyaaaa nak dengar lawak cikgu. Huhu. Aku takut gila dengan cikgu mat chik sewaktu tingkatan 1 dan 2 sebab haha beliau kan cikgu disiplin. Bila tingkatan 3 tusyen sains dengan dia. Haha. Daripada takut terus jadi langsung tak takut. Sebab cikgu sangaaaat lawaaaaak. Pernah jugak dapat duit seringgit dua/dua tiga puluh sen dengan cikgu sebab aku lukis gambar cikgu kat papan putih. Hahaha. Nostalgia sungguh.

Cikgu tanya aku buat apa sekarang. Aku cakap buat law. Boleh cikgu tak percaya! -.-' Lepas tu ber-bla bla bla dengan  cikgu. :)

Kemudian, bukak pintu bilik guru daaan...

"Teceeeeer!!!"

Cikgu-cikgu yang ada semua sengih dan pandang, dari mana la datang budak ni. Haha.

Tecer Sal, Tecer Rohana, Mummy Shams, Ustazah Rubiha, Cikgu Faridah, Tecer Hanisah, Ustazah Hanifah, Tecer Aini, Tecer Junit, Tecer Saodah, Cikgu Aya, Ustazah Khairiah. Cikgu Zimah waaaa rindu rindu rindu sama mereka. =(

Seronoknya buat kecoh dalam bilik guru. haha, memang dah biasa dah buat bilik guru tu macam rumah sendiri. huh. rindu pulak dekat Ipa. selalu waktu sekolah dulu-dulu, kitorang pergi lepak bilik guru sebab nak aircond + makanan. Haha, selalu mintak kacang aprikot ke apa entah dengan tecer sal, tecer rohana, tecer zaini haha. erk, bukan mintak. tecer yang tawarkan, kitorang amik je. =)  lepas buat muka tak malu ambil makanan dengan tecer, elok je duduk bersila kat atas lantai, borak-borak kosong. aaaaa, Ipa, rindunyaaaa!

Oh, buat rainbow cheesecake. dah lama dah sebenarnya nak buat kek macam tu. tapi macam tak jumpa resepi yang senang. haha. hari sabtu pergi rumah Ayah Chik, tengok Kakak tengah buat. Cayalah, bapakk senang resepi. Sedap pun sedap. Sangat. Terima kaaasih kezenku! Hihi.

Bawak kek, kasi cikgu-cikgu.

Hulur kat Tecer Sal, "Teceeer, nah, makan!" *suara eksaited*

Cikgu Aya sengih, "Ajak makan supo ajak nak baloh."

-.-''


Sukaaa sangat kasi cikgu makaaaan. lepas tu mesti tunggu diorang masukkan makanan dalam mulut, then mesti aku cakap, "Sedaaaap kaaaan?" Hahaha. Muka tak malu. =P Lepak-lepak, citer-citer dalam bilik guru tu, beeestttnyaaaaaaaaaaaaaa. Tak tahu nak cakap macam mana lagi dah yang aku rindu, rinduuuuuuu.

Haha. Dan, tecer sal, cikgu aini, cikgu faridah suruh aku buat untuk diorang sebiji satu nanti raya ni, ekekeke. InsyaAllah. :)

Pukul 11 balik rumah. Tsssk tssskk. Sobsobsobs.
Dan, di sini lah aku. Rumah kedua, sekolah ketiga-- Sekilau, Kuantan.

:)


Ps. Tulis entry ini pun dah cukup buat aku senyum sampai telinga. Hailaa, rindu.





Why can't I have you here..

Why can't I have you here, just like it used to be.

Even if my heart's still beating just for you,
I really know you are not feeling like I do..
Even if the sun is shining over me,
How come I still freeze?

No one ever sees,
No one feels the pain..

I shed teardrops in the rain.


--CNBLUE~TITR.

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan

1 Ramadhan yang paling indah.

Terima kasih Allah,
Kerana terlalu dekat.

:)

Happy Ramadhan.

Jaga;
Quran.
Tarawih.
Qiam.
Dhuha.

And.. enjoy the Ramadhan! =)

Tuesday, July 9, 2013

Ipaaaa.

Semalam, tengah frust + rasa nak nangis dan mengamuk pada diri sendiri sebab tak boleh nak buat tutorial 038.... tetiba masuk panggilan.

Baru je nak nangis dan mahu tutup buku. -.-"

Ipa.

Aaaaaa.. Ipa kol!

Lepas tu sengih semedang. Aaaaaaa. Sampai pukul 1 bergayut. Haha. I really really really really really miss her. Even masa tengah dengar dia bercerita dengan sakannya pun ada la bergenang air mata.

Rindu sangat sangat sangat.

Dan.. di akhir perbualan-

"Ipa.. mu rindu aku dok? Hehe. Ipaaa..."

"Teka.. teka.."

Lepas tu sama-sama gelak. Rindu tapi tak nak mengaku!

Rindu nak menggila dengan ipa. Rindu nak tido dalam kelas dengan ipa. Rindu nak curi-curi makan waktu cikgu mengajar. Rindu nak main sorok-sorok buku latihan bila cikgu nak check sebab tak siap. Rindu nak nyanyi dalam kelas dengan ipa. Rindu nak sound orang dengan ipa. Aaaaaaa. Rindu rindu rindu. Sebab aku dengan ipa kan gangster dalam kelas. Hahaha. =P

Nor Nazifa--
Aku rindu.

Keh. Keh. Keh. =)


Aku Ada

Kalaupun satu dunia tudingkan jari jelingkan mata palingkan muka-
Datang sini; aku ada.
Aku nak peluk kemas-kemas,
dengan cinta kasih sayang

Lepas itu aku nak usap bahu dan cakap-
"Tak apa. Biarkan manusia menilai ikut suka. Biarkan manusia berkata ikut mahu. Sebab.. bukan manusia yang bagikan syurga atau neraka."

Ingat tau-
Cari aku.
Walau seluruh sejagat tak mahu memberi ruang,
tak apa. Lari sini, meh, aku nak peluk.

Aku ada.
Aku ada.
Aku ada.

:)

Monday, July 8, 2013

P1005G.

Tadi ada kelas Law012. Lepas habis kelas pukul 3, hampir separuh budak kelas kitorang bersesak-sesak naik van sekolah pakcik Rani. Pergi beli no pin MUET kat BSN.

Ummi. Iqbal. Zam. Asyraf. Fiqri. Zirah. Sara. Fiza. Iffah. Deena. Aina. Kasya. Amalina. Dan dua tiga orang lagi..

Satu van penuh. Haha.

Aku sedang cuba sesuaikan diri dengan kelas baru. Setelah lima tahun dengan rushdians. Kini, insyaAllah dua semester dengan P1005G. :)

Mereka--
Iqbal.
Fiqri.
Zam.
Asyraf.
Azeem.
Zulhilmi.
Adzrie.

Ummi.
Sara.
Ain.
Deena.
Aina.
Iffah.
Syikin.
Anis.
Kasya.
Liyana.
Fiza.
Aida.
Zirah.
Amalina.

24 orang semuanya.
Alhamdulillah mereka semua sangat awesome. =)

Dan... whatsapp group kitorang namanya--
'4 Flatters'. Haha. Ameen.

:)

Anthem

Berdiri di atas kaki sendiri,
Bergantung cuma pada Tuhan punya tali.

-- Baru lepas baca Anthem. Sepanjang perjalanan di atas bas kelmarin. Macam biasa, terasa bagai di belasah. Dan babak-babak last tu memang kena dengan jiwa. Sangat terasa bagai disepak diterajang dipukul.

Kenapa takut nak melepaskan,
sedangkan Tuhan sudah berjanji untuk ada disaat segalanya tiada?

Kenapa takut untuk percaya,
yang kau takkan mati selagi belum tiba masanya walau satu dunia mengecam?

Kau tahu apa yang kau buat ni 'kelabu'-
tapi tak kuat nak bertegas pada diri sebab rasa tak mampu.

Demm.

Takpe. Takpe. Kita buat perlahan-lahan okay? Satu demi satu okay?

----

Maka,
Anthem anda apa pula?

Monday, July 1, 2013

Sunday, June 30, 2013

Heh.

.
.
.
.
.

Saturday, June 29, 2013

Seminar =)

Hari ini ada Seminar Puteri Dalam ICT.
Fiza yang ajak pergi. Sebab?

.
.
.
.

Dapat makan free. Haha.

Pergi seminar itu--
Dapat makan, baju, beg, botol air free.
Bukan desperate tapi kitorang gunakan kesempatan yang ada. =P

Jadi, seminar tu diadakan di M.S. Garden.
Alhamdulillah bertambah jugak la ilmu pasal keselamatan di alam siber bagai.

Hehe.

Sambil menyelam minum air. ^_^

Ps. Kenyang sampai ke malam kot makan lunch tadi. Hahaha. :)

Tuesday, June 25, 2013

Tearsdrop In The Rain



Pagi. :)

Aku tak reti. Aku dah tak reti nak bermesra. Aku dah tak reti nak bercakap. Aku dah tak reti nak jadi aku, kat sini. Aku tak reti.

Kat sini, aku lebih prefer hidup sorang-sorang.
Aku lebih senang begitu.
Orang tegur aku, aku tegur.
Orang tak tegur, aku tak tegur.

Sungguh, itu bukanlah aku yang dulu.
Hahaha.

Okay, ketawa plastik.

Entah, bahagia mungkin hidup begini?
Tak tahu, Tak tahu. Jangan tanya.

Aku bukan lagi budak talkative. Aku dah hilang bahasa, aku dah hilang kata.
It's okay, I'm still doing fine.

Dan, aku malas nak mengadu pada siapa-siapa lagi dah. Kalau paling kecewa tak boleh tahan--
ambil bantal tekup muka, pejam. Diam. Lepas tu mula laa air mata turun;
dengan senyap.

Macam semalam-
Lepas habis meeting rumah,
terus masuk bilik.

Ambil headphone--
tekup muka, peluk bantal sehabis erat.

Aku sedih, tapi aku tak tahu nak cari siapa lagi dah. Aku tak rasa yang aku perlu susahkan orang untuk dengar cerita aku--
yang sebenarnya takde cerita pun. Cuma emosi yang terlebih rasa.
Tetiba rasa nak nangis.

Okey--
Tearsdrop In The Rain.
(melaju je air mata turun, dengan sangat.)
So Give Me A Smile.
(pecah lagi empangan.)
Try Again, Smile Again.
(Biar je, air mata tu luruh. Biar luruh.)
Give Me A Smile- Comfort Song
(T_____T)
I Will Forget You.
(T_____________T)

Diam. Luruh. Basah.
Buang headphone--
pejam mata, tidur.

Bilamasa suka buat perangai macam ni?
Bila sedih, tapi tak tahu kenapa.
Tak tahu kenapa.
Tak tahu.

Cuma yang rasa,
nak pergi jauh-jauh ke tanah lapang,
baring,
pandang langit malam bulan bintang.

Untuk pujuk hati.

Sedih, tapi diam,
cukuplah, Tuhan kan ada?

:)


ps - Okaylah, kelas pukul 10. Sekarang, kelas 4 hari. 2 hari start pukul 10 pagi. 2 hari start pukul 8 pagi. Paling maksima, tiga kelas satu hari. Jumaat Sabtu Ahad, cuti. :) Memang bapakk ah susah nak kawal diri supaya guna masa dengan sebaiknya. Mana taknya, bukak buku law-- tido. Haha. -.-

ps ii - lagu-lagu di atas kebanyakannya CN Blue & OST Heartstrings. Melodi yang indah. Aaaaa, suka CN Blue! -.- Jangan. Jangan cakap kau nak jadi fans kpop pula sekarang. Arghh. Tak tak. Sebab hari itu tertengok cerita HeartStrings. Hehe. Okey, sekarang dah empat artis korea yang aku kenal. Lee Dong Wok (tak reti eja nama dia), Choi Si Won, Lee Min Ho, Jung Yong Hwa. ~ Housmates ku, tolong la jangan bagi aku tengok korea! T_T Disebabkan weekend lepas dah tengok HeartStrings, makanya sebulan lagi baru boleh nak tengok cerita korea yang lain. Faham? ~~~

ps iii - Aku okey. Sekarang sudah pandai pujuk diri sendiri. :)




Monday, June 24, 2013

Bertahanlah.

Aku bertahan,
Cuma dengan mengeraskan hati.
Setiap hari aku katakan pada diri,
"Bertahanlah. Bertahanlah. Tuhan ada."

Aku pujuk diri,
"Aku takkan mati kalau hidup tanpa manusia."
Kemudian aku senyum kala terguris,
"Tak apa. Tak apa. Tuhan ada."

Itu sahaja sudah cukup,
Untuk memujuk hati.

Tuhan ada.

--belajar untuk tidak berpegang pada manusia,
Kerana kasih sayang mereka surut naik mengikut waktu.

Tapi, Tuhan...
Kekal.

Friday, June 21, 2013

Luruhkanlah...

Bilamana yang ada di hati cuma percaya;
bahawa Tuhan telah menetapkan semua sesuatu,
hanya yang terbaik untuk setiap kita,
maka tatkala resah dan renyah menempel,
mengundang air mata untuk jatuh,
kesatkanlah dengan senyuman,
kerana Tuhan lebih tahu daripada segala.

Biar kering jernihnya air yang turun dari mata,
jangan kering daripada kasih sayang Tuhan.

Luruhkanlah.
Biarkan mutiara itu jatuh beransur-ansur...
Lepaskanlah.

Demi Tuhan yang kasihNya ada.
Takkan Dia pergi walau sesaat.

Thursday, June 20, 2013

Yang Sedang Jauh

Angin...
Sampaikan rindu sayang kasihku,
Dengan penuh kehalusan,
Buat cinta-cintaku yang sedang jauh di sana.

Khabarkan pada mereka,
Dengan jujur setulusnya,
Aku di sini baik-baik sahaja,
Sedang cuba untuk bertahan kuat.

:)

Wednesday, June 19, 2013

Kepada kalian yang saya cinta,



Assalamualaikum.

Hai. Kepada sesiapa yang masih kadang-kadang mahu menunggu cerita dari sini. :)

Baiklah, sekarang, secara rasminya aku ialah pelajar Asasi Undang-undang UiTM Pahang Kampus Kuantan 1, Bukit Sekilau. Bila dah TERmasuk dalam arena undang-undang ini, memang aku dah buat perubahan drastik untuk masa hadapan aku. Sungguh, rasa macam..... entah.

Bilamana kita dapat benda yang kita langsung tak tahu apa-apa dan hakikatnya kita perlu mengharunginya untuk sepuluh bulan... itu bukanlah hal yang senang. Sangat susah wuuuuuuuu nak adapt.

Tapi, insyaAllah, segalanya akan baik-baik sahaja. Kan? =)

Seminggu yang pertama--
aku daftar untuk minggu orientasi di Jengka. Serius, sangat meletihkan. Hahaha. Sangat. Sangat. Sangat. Tapi, biasalah, pahit manis. Hmmm. Dalam waktu seminggu itu, tak henti-henti call and text kawan-kawan cakap nak balik. NAK BALIK. Hahaha.

OC--
semua sangat best. Sangat. Kitorang letih sebab aktiviti tapi thanks God sebab ada kakak dan abang OC yang awesome. OC Afifi, OC Syafiqah, OC Raza, OC Nuna, OC Yoe, OC Waji, OC Awatif dan OC-OC yang semuanya seramai 100++++.

Malam terakhir, boleh pulak satu dewan karoake ramai-ramai. Hailaaa. Nyanyi macam-macam lagu. Satu dewan bergema. Haaa, part itu la kot yang aku boleh katakan kenangan manis.

Enough of one week at Jengka.

Dua minggu hingga sekarang--
So far so good.

Serius, tak tipu.
Sekilau sangat sangat sangat sangat best.

Housmates pun gila-gila. Setakat ini, diorang la yang jadi penguat semangat untuk aku stay kat sini.
Wirda, Finna, Aida, Anis, Dayang, Kinnah, Aya, Mahera, Amie, Acube dan Mira.

Kat sini orang panggil aku, Izz,
Yeah, I love that name.

Dan, housmates aku panggil aku, Izz I Zee Zee.
Sebab? Waktu ta'aruf aku cakap, nickname aku Izz. Cara nak eja, I Z Z. (zee)
So, memang Izeezee je la diorang panggil aku untuk suka-suka. Haha. Suka hati korang lah. =P

Nak hidup kat sini, memang tough,
kawan, doakan aku? :)

Aku sedang punya cita cita dan misi baru.
Sememangnya tak mudah, tapi aku kena berdegil dengan diri aku. Aku akan dapatkan apa yang aku nak.
If Allah wills itu.

Kat sini, hidup macam pelangi hujan. Kejap sedih kejap gembira.
Tapi, insyaAllah I will survive. :)

* * * * * *

Kepada kalian yang saya cinta--
jaga diri baik-baik.
hiduplah dengan indah,
sebab setiap saat yang ada takkan terulang lagi.

Kepada kalian yang saya kasih--
moganya sentiasa di bawah lindungan Tuhan.




:)

Salam rindu, semua.




Tuesday, June 18, 2013

Kalian.

Aku minta doanya... bisa?

It's hard to live here.

.

.

.

Rabbi tammim bilkheir. InsyaAllah. InsyaAllah. InsyaAllah.

Wednesday, May 29, 2013








cococoda:

Stay, buddy ♥



Peduli Orang Kata



mulut aku takkan kurang ajar,
kalau tak bersebab.

perangai aku takkan kurang ajar,
kalau tak bersebab.

betul lah,
aku takkan mati kalau tiada satu orang pun manusia di sisi
aku cuma akan mati bilamana tiada Tuhan di hati.

kerana yang hanya,

paling mahu menerima;
untuk siapa aku,

untuk seadanya aku,
untuk sejujurnya aku,

cuma Tuhan.





 


* * * * * *

Qilah cakap, mungkin Tuhan tak makbulkan lagi doa aku agar tercampak jauh-jauh ke hujung dunia mana sekalipun, tapi mungkin Tuhan sudah makbulkan doa aku yang mana aku pinta agar dicampak biar keseorangan. Hahaha. Dan ya, aku sorang-sorang jadi budak law di UiTM Kuantan nanti. Tanpa kenal sesiapa (kecuali Wannur, hye there! tapi wannur budak TESL okay).

Betul lah, aku tak pegang masa hadapan. Yang cuma tahu, Tuhan.

Tuhan campakkan aku ke Kuantan, bersebab.
Tuhan makbulkan permintaan aku untuk keseorang, bersebab.

Kerana di semua sisinya, ada terletak baik dan buruk yang aku tidak tahu.
Cuma Tuhan yang tahu.


* * * * * *

Petang kelmarin, kakak aku ajak aku joging. Huh. Jalan je pusing kawasan kampung. Lepas itu, kitorang merempit. Yaaa, tiga orang pulak tu satu motor. Hahaha. Mesti la aku yang jadi tukang bawak motor. Sarah kat tengah. Atin kat belakang.

It's the best experience ever.

Haha, mana taknya, ambil angin petang yang mendayu-dayu sambil tak habis-habis para pembonceng aku duk cakap, "malu malu"

Eh, tak rock langsung.
Nak jadi minah rempit sangat kott. =P

Chill la.
Nanti dah tua-tua, takkan boleh dah naik motor macam ni.
Hahaha.

Dan ya,
aku cuma budak kampung yang rindu dengan suasana kampung.
Tapi, time aku merempit memang takde orang laa.
Tak payah malu-malu. =P
(erk tapi ada jugak la kena sound dengan pakcik makcik tepi jalan. ohoi.)

Eh, dan otak aku memang kurang center siket.
Sebab aku tak pernah peduli apa orang kata.
Sebab, kalau difikirkan orang, sampai bila?
Aku bukan hidup untuk manusia,
aku hidup untuk Tuhan.

=D



literatureboy:

nothing to lose… 


Ktengsbye. ^_^