Saturday, October 24, 2009

Exam?


Assalamualaikum!Selamat pagi!


Hmmmm.Tidak tahu apa yang mahu dibicarakan disini.Sekadar coretan di pagi hari.Hmmm.26 Oktober 09,peperiksaan akhir tahun untuk Form 4 dan Form Five.Kami?.InsyaAllah 3 November tapi belum pasti.Hehe.Fenomena exam?.Semestinya setiap hari pelajar-pelajar memegang buku tidak kira masa dan tempat.Pergi koperasi bawa buku.Lepak kat taman bawa buku.Jalan-jalan bawa buku.Pendek kata semuanya buku lah.

"Eh,ko target berapa A?"

"Wei,takutnya aku.Alamak!Tak ready lagi nie.Alaaa"

"Menyampah betul exam ni!"

"Exam laa best.Homework tak ada.Kita study jer laa"

"Korang!Maaf kalau ada salah dan silap.Doakan aku"

"Takutnya aku kalau tak pass BA.Naya betul"

"Kita enjoy!Lepas exam kita main puas-puas"

"Cikgu nak bagi hadiah tau kalau dapat A!"

Hahaha.Setiap pelajar mesti pernah menuturkan kata-kata tu kan?.Hmmm.Sya Izz pun pernah.Macam-macam gelagat time exam.Masa tu lah tak ingat nak makan,tak ingat nak main dan asyik berkepit dengan buku 24 jam.Masa tu lah buku yang tak pernah disentuh akhirnya amat disayangi.Hahaha. Cuma,sekarang ni exam yang akan ditempuhi bukannya exam biasa.Exam akhir tahun.Penentu dapat naik atau turun kelas tahun hadapan.Penentu dapat hadiah ke tidak untuk majlis kecemerlangan?.Hehe.

Setiap orang mesti ada azamkan menjelang peperiksaan?.Kalau yang 'giler' pc,akan stop sekejap.Kalau yang 'giler' novel,akan hanya dipandang sepi je.Kalau yang 'giler' main petang-petang,jangan harap nak keluar rumah.Haha.Betapa besarnya penangan exam.Hmmm. Apa-apa pun,semoga berjaya kepada kawan-kawan SMKANI!.2 Ibnu Rushd,selamat mengahadapi peperiksaan.Jangan tension.Senyum sokmo :P

''Exam is not a destination,it just a journey and way to have sucsess.''

"As a student,we have a lot of sacrified to do.As a student,we have to study every time.As a student,we have to pay all things to get the sucsess.''

=================================

















3 comments:

Anonymous said...

Salam Iqa,
What a nice blog. Seems improving by days. Cant help myself to jot sumthing 'ere, just to share sum thoughts with u, regarding ur exam, study and life. Exam, yes for now as a student u need to study hard to pass ur exams which come in many stages. It's still a long winding road ahead of u. There gonna be ups and downs definitely. But what matter most is, you need to have a target. Set your own target 1st. Try to visualise where u gonna be 3 years from now, then 6 years from now and maybe 9 years from now or beyond that. It is also important to decide or visualise what u gonna be as it will be some sort of aspiration or inspiration to move forward come the rains and thunders along the way in order to be successful in life. Nonetheless, success itself is a broadly defined term. It is meaningless to be so successful in current life if we fail to prepare for the after life. That after life also requires preparation or 'continuous study' for the real exam, since we dont know when it is gonna be. It will come anytime regardless of our readiness. Hence to succeed in both worlds, always be prepared for any exam! :-)

tabarakallahufiq
maassalamah..wailalliqa'
ayahsu,minalmadinaturriyadh

~kak amy~ said...

salam iqa,
tahniah..gud work n gud effort iqa...nice blog..

♥ Sya Izz ♥ said...

kak amy - thanks kak ...hehe