Tuesday, January 29, 2013

of Ittifaq's Maulidur Rasul



Hari ini di sekolah, ada sambutan maulidur rasul. Jadi, aku rasa macam nak pergi je. Hehe. Ohoi, pakai baju warna hijau. Tanda pencinta tegar Rumah Usamah. Keh keh keh. ~

Awal-awal pagi dah sampai.
Rasa macam budak sekolah je. Waaa, rindunya. Jadi, kaki ini dilangkahkan menuju ke BK. Alah, tempat melepak yang wajib. Kalau tak ada BK, memang tak tahu la nak merempat kat mana. :)

Eizat, Zakwan, Muzakkir pun ada sama. Siap pakai baju melayu lagi. Alahai.

Jumpa dengan cikgu-cikgu, dan juniors.

Tahun ini, tiada khemah. Buat 'rumah' di lot parking tepi surau je. Makanya, berhias sakan la lot-lot parking tersebut dengan warna-warna Tariq (merah), Khalid (kuning), Usamah (hijau) dan Zubair (biru). Tapi, dalam banyak-banyak.. aku suka hiasan di rumah Tariq. Sebab macam orang kahwen, punyalah meriah hiasannya. Cantik.

Dan, tiada juga perarakan tradisi mengelilingi kampung sambil berselawat. Cuma berselawat di perhimpunan sahaja. Uhuuu, selama ini kitorang dah biasa berarak ala-ala rombongan meminang ~ dengan sepanduknya, dengan bunganya, dengan pelbagai gaya.

Jadi, aku rasa macam kurang meriah. :(

Tapi, banyak juga acara yang dipertandingkan. Acara pengucapan awam dan tidak lupa jugak nasyid merupakan acara baru. Hoho. Ada jugak ceramah tadi.

Sewaktu berjalan sorang-sorang ke 'rumah-rumah' di tepi surau, tetiba rasa macam famous sebab juniors asyik tengok je. *malu* Haha. Awkward juga, tapi segera aku usir rasa itu. Ya, aku ni bekas pelajar dan aku tak perlu malu untuk ke sekolah; yakni tempat yang sudah memberi aku sejuta kenangan selama lima tahun. SMKANI used to be my school, and it's always will.

Banyak menghabiskan masa dengan juniors, walaupun sebelum ini ada di antara mereka yang aku jarang bercakap. :) Tapi, hari ini.. kenal sepuluh minit, macam sudah kenal 10 tahun. =D

Hajar, Ejum, Ely, Naha, Echah, Ain, Farihah, Maizatul, Mila, Aishah dan few others yang aku tak ingat nama. ^_^

Ada jugak Jihah, Che Nur, dan Mida. Sempat lah jugak menggila dengan diorang. Haha.

Eh, dan tadi... budak-budak pakat try purdah kepunyaan maizatul rasanya. Cantik.








Harap suatu hari nanti, aku betul-betul dapat pakai macam itu. ~
InsyaAllah, ameen.

Apa-apa pun, kena betulkan hati dulu!
Bila aku cakap pada Jihah, tentang a friend of ours yang dah berhijrah alhamdulillah dia berniqab, :) aku adu kat Jihah yang kenapa semua orang dah jadi baik?

T____T *nangis untuk diri sendiri*

Dan Jihah cakap, tak semestinya pakaian itu yang mencerminkan sikap seseorang. Hoho. Yang penting, dalaman dulu.

:)

Hari ini, memang indah dan penuh dengan memori.
Alhamdulillah.


-Love, Orked.-


7 comments:

Ct Hajar ♫ said...

ingat ke sya izz doh mmg pakai purdah xdi

kejut meta ehehe

=)

Anis Nabilah said...

sapo "friend's of our" hok dh pkai niqab tu? nk tau etep ~

Sya Izz said...

epa ~

Sya Izz said...

hajar - hihi. =)

Sya Izz said...
This comment has been removed by the author.
amansya said...

aaa.. nak pigi jugak... that niqab,, looks okey on you.. <3

Sya Izz said...

=)