Friday, February 5, 2010

[ Memori itu ]


Assalamualaikum !

Hmmmm , result TOV dah dapat , kecuali BI . Ehm , agak okay lah ! Tapi , Ba je tak berapa bagus . Yang lain A , B . Alhamdulillah :) . Haha . Tapi , bukan teruk sangat pun . C je . Haha . C ? Okeylah bagi aku . Sebab TOV tahun lepas aku dapat E . Ba ? Tak pernah dapat C , D , A masa form 2  . Masa form 1 ? Ntah , tak berapa ingat , Rasanya C , B . Haha , yang pernah masa form 2 ... E , B je .Asyik tukar-tukar dua tu je . Haha . Tak apa . Tak apa . Nak usaha lagi , dah tak main-main :P .

Aku pernah rasa macam mana dapat result Fail dan aku juga pernah rasa macam dapat result yang bagus ! Semua aku pernah rasa , aku pernah dapat A , B , C , D , E . Semua aku tahu bagaimana rasanya , aku pernah hampir menangis bila dapat E . Aku juga pernah rasa senyum kegembiraan bila dapat A , tertinggi pula dalam kelas .. Aku dah pernah rasa semua . Bila aku fail , aku tak peduli apa orang kata . Aku jadi kuat dan semangat untuk belajar . Bila aku lulus , aku semakin bersemangat untuk baiki result aku .

Yang penting , aku tahu . Kegagalan bukan pengakhiran . Kegagalan adalah permulaan bagi kejayaan . Ramai juga kawan-kawan aku yang tak pernah fail dan bila diorang hanya dapat B .. diorang dah anggap itu teruk . Hmm , bagi aku ? Aku biasa aje sebab aku pernah rasa semua . Ada yang dah mengeluh sebab dapt B . Kenapa ? Sebab mereka selalu dapat A . Tak kisah laa . Yang penting aku tahu , aku kena dan harus semakin kuat . Dan aku rasa aku semakin kuat , Sebab aku pernah rasa down bila fail , aku pernah rasa happy bila cemerlang . Pengalaman merupakan guru yang paling berkesan dalam hidup aku .

Melalui pengalaman , aku belajar erti kasih , sahabat , kejayaan , kekuatan , kegagalan , kelemahan . Cuma satu .... pengalaman itu memang mengujakan . Sering memberi erti terindah dalam kehidupan .

Ehm , semalam .. Hari yang agak nostalgia laa bagi kelas 3 Rushd . Sebab ? Budak-budak yang dapat D, E sejarah .. kena junjung kerusi tawaf kelas 5 kali . Hmmm . Tak dapat dinafikan ramai penonton tapi lepas cikgu denda , cikgu minta maaf laa . Cikgu tanya redha ke tak ? Budak - budak semua redha , sporting je . Haha .  Lepas tu cikgu cakap bukan cikgu sengaja nak denda macam ni .. tapi untuk kebaikan kitorang . Dan ! Kitorang tahu itu . Bagi kawan-kawan aku yang kena .. aku tahu suatu hari nanti mesti akan jadi nostalgia terindah dalam hidup kan? Memori masa tingkatan 3 . Hehe , percaya lah aku cakap , bila dah besar nanti mesti akan tergelak sendiri bila teringat ....

Esok sekolah ! Hehe , best ! Sebab .. aku suka pergi sekolah . Sekolah tu macam rumah kedua aku . Cewahh , sebab tu aku sayang sangat kat sekolah aku ! Kat sekolah aku jumpa kawan-kawan yang sporting ! , aku kenal cikgu-cikgu yang baik ! , aku belajar dengan gembira , aku dapat pengalaman indah di sebalik suka dan duka ! ... Dan aku tahu erti kehidupan .


3 comments:

asyhar_muna said...

usaha tga kjyn,,

BA iqa tekan kn kat bhg vocab lebyh,,mse form1,2,3 ni la kita sptutnye hafal vocab Ba byk2..
jgn pk susah dah la^^lam bku teks tu da byk

mse form 4,5 ramai yg trumbg ambing BA sbb xde byk vocab..
mule la kate susah,,
BA senang je lau kita da stat dr awal,,tol x?!

wink2^^iluvBA&ustzhrohani~~hehe

Sya Izz said...

haha , thanks kak anum ..

mmg love ba tp dlm peksa je jadi agak blurr , hihih ..

tpi x pe ! kena usaha agi nie ,,,

link ba n ustzah rohani gak ..

:-)

Bakal translator said...

betul2, dont give up until the very end